Întâlnirea dintre oficialii celor două state a rămas un mister pentru jurnaliști. Orban a refuzat să dea interviuri după discuție. Mai mult, conferința de presă programată după convorbirile oficiale a fost anulată, potrivit RADOR.

 

 

Deși Kurz și Orban s-au înțeles perfect în ceea ce privește problema migrației, afirmând o poziție comună favorabilă apărării granițelor externe ale Uniunii Europene, cei doi lideri de stat nu au ajuns la un consens privind principalele probleme pe care premierul maghiar venise să le discute.

 

În primul rând, Austria consideră importantul proiect nuclear al Budapestei, dezvoltarea centralei de la Paks. Viena se va adresa Tribunalului European din Luxembrug în acest sens.

 

În al doilea rând, modificarea legislației austriece pentru a reduce alocația copiilor care nu stau permanent în Austria și provin din părinți din UE. Pentru Ungaria, aceasta reprezintă o formă de discriminare și, în ciuda asigurărilor oferite de cancelarul Kurz că măsura va îmbunătăți situația actuală, cei doi nu au ajuns la un consens.

 

Pentru a rezolva aceste probleme, cele două state își doresc mandatarea Uniunii Europene în acest sens pentru a nu afecta relațiile bilaterale dintre Austria și Ungaria.

 

Orban a declarat că întâlnirea cu Strache este complet normală, acum că acesta face parte din coaliția de guvernare, în ciuda orientării de extremă dreaptă a partidului pe care îl conduce.

 

Se pare că Orban ar fi avut și o întâlnire privată, descoperită de portalul zoom.hu. Premierul s-a întâlnit cu omul de afaceri Heinrich Pecina, care l-ar fi ajutat pe prim-ministru să ajungă la controlul majoritar al presei din Ungaria. Pecina a vândut cel mai popular ziar maghiar, Népszabadság, către un vechi prieten de-al lui Orban, care a închis ziarul la puțin timp după.