Deși a încheiat contracte pentru deszăpezire, CNADNR s-a trezit că vine Codul Roșu de ninsoare și viscol și n-are destule utilaje care să curețe drumurile naționale. Prin urmare, a decis să încheie urgent o serie de contracte în valoare de 10,5 milioane de lei pentru a închiria utilaje care să deszăpezească nordul Moldovei.
Având ca motiv Codul Roșu, Compania nu a mai organizat licitații publice, ci a atribuit direct contractele unor firme abonate la bani publici. Oficial, explicația a sunat așa: „ S i t u a ț i e de extremă urgență survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Adică CNADNR nu a putut prezice că iarna o să ningă și o să viscolească.
CNADNR a ales firma șefului PC Brașov
Ultimul contract încheiat prin această procedură, care a fost publicat ieri pe site-ul e-licitații, a fost parafat de CNADNR cu firma SC Gotic SA. Societatea este deținută în proporție de 99,84% de către deputatul Ion Diniță, președintele filialei PC Brașov și vicepreședinte la nivel național. Suma e de 94.608 lei. Pentru acest contract, CNADNR a primit o singură ofertă, cea a firmei deputatului Diniță.
29 de milioane de euro, din contracte cu statul
Deputatul Ion Diniță este acționar la opt firme. Numai pe SC Gotic SA, firmă de construcții, a obținut în ultimii cinci ani 73 de contracte cu statul, potrivit declarației sale de interese. Sumele nu sunt foarte mari, dar sunt consistente. Valoarea totală a celor 73 de contracte este de 29 de milioane de euro. suma reprezintă 55% din cifra totală de afaceri a firmei sale. Majoritatea contractelor încheiate de firma lui Diniță au fost cu instituții din județul Brașov.
Avere de nabab
Șeful PC Brașov este unul dintre cei mai bogați parlamentari. Potrivit declarației sale de avere, Ion Diniță are 40 de terenuri, situate în cele mai râvnite zone imobiliare ale Brașovului și Constanței. Parlamentarul are un teren chiar și în Marea Britanie. La capitolul case, Diniță l-a întrecut pe Adrian Năstase. Șeful PC are 15 locuințe. 14 în țară și una în Marea Britanie.
Averea lui Diniță este completată de obiecte de artă în valoare de 40.000 de euro, bijuterii și ceasuri estimate la 50.000 de euro, depozite de sute de mii de lei și acțiuni la diverse firme în valoare de câteva milioane de euro.
EVZ l-a contactat pe deputatul Ion Diniță pentru un punct de vedere, dar acesta nu a putut fi găsit nici la sediul firmei sale, nici pe telefonul mobil primit de la Parlament. Nici managerul firmei sale, Marta Sârbu, nu a dorit să vorbească cu EVZ pe acest subiect.
Contracte pe bandă rulantă pentru Cod Roșu
Potrivit site-urilor de achiziții publice, CNADNR a atribuit în ultimele zile, fără licitație, 42 de contracte la șapte firme, pentru a închiria utilaje care să deszăpăzească drumurile naționale din Moldova, pe perioada Codului Roșu. Valoarea totală a acestor contracte este de 10.514.515 de lei.
O firmă cultivă cereale
Din cele 42 de contracte, cele mai multe le-a primit firma Agro Bratu Zoo Com SRL. 15 contracte a parafat această firmă cu CNADNR, valoarea lor fiind de 5.003.333 de lei. Numele societății sună mai ciudat (agro, zoo) pentru că are ca obiect de activitate principal cultivarea cerealelor. Patronul firmei, Cătălin Bratu, a recunoscut pentru EVZ că acesta este obiectul principal de activitate al societății. El a ținut să precizeze că, printre obiectele secundare ale firmei, se numără și închirierea de utilaje și mașini.
A cerut Parlamentului banide chirie
Deși are o avere de nabab, când vine vorba de bani publici, deputatul PC Ion Diniță nu se dă înlături.
Cu toate că are 15 case, din care două sunt în București, șeful PC Brașov a cerut Camerei Deputaților, anul trecut, să-i dea 4.000 de lei lunar, sumă forfetară, pentru a-și plăti cazarea în Capitală pe timpul vacanței parlamentare.
Ion Diniță a cerut Parlamentului acești bani, în contextul în care aleșii au votat niște modificări la regulamentul lor, potrivit cărora doar parlamentarii care nu aveau locuințe în Capitală puteau cere decontarea cazării. Ion Diniță a făcut cerere alături de alți cinci colegi.
Firmele câștigătoare
Cele 10,5 milioane de lei acordate de către CNADNR în ultimele zile pentru închirierea de utilaje pentru deszăpezire au fost împărțite de șapte firme, prin intermediul a 42 de contracte.
● Cele mai multe contracte, 15 la număr, le-a primit societatea Agro Bratu Zoo Com SRL. Valoarea totală a acestor contracte este de 5.003.333 de lei.
● Pe locul doi ca număr de contracte primite de la CNADNR se află firma SC ARGECOM SRL, cu opt acte parafate. Cuantumul acestora este de 2.751.284 de lei.
● Pe locul trei în topul numărului de contracte semnate se situează firma SC Teo Trans Consulting SRL, cu un număr de șapte. Suma totală încasată de această firmă este de 703.717 de lei.
● SC Cos&Alex SRL a parafat cinci contracte. Suma totală e de 929.715 de lei, mai mare decât cea primită de ARGECOM.
● SC G.I. Nona Service SRL a încheiat patru contracte cu CNADNR. Valoarea totală a acestora este de 591.763 de lei.
● SC Rad Trans SRL a semnat doar două contracte, dar foarte consistente. Cuantumul acestora este de 440.095 de lei.
● Ultima firmă în acest top este cea a deputatului PC Ion Diniță, SC Gotic SA. Societatea parlamentarului a parafat un singur contract, în valoare de 94.608 de lei.

Te-ar putea interesa și: