Constantin Ciobotaru şi Dan Florin Tăzlăuanu, trupa "Ballance", vor să câştige concursul ca să poată face şi la noi un show ca acela din Canada.
"Visăm la un spectacol de anvergură pe care să-l facem acasă, în România", îşi doresc băieţii de la trupa "Ballance", adică Constantin Ciobotaru şi Dan Florin Tăzlăuanu, cei doi braşoveni de 26 de ani care au participat la "Românii au talent" cu un număr de gimnastică "mâini în mâini".
Cariere frânte de probleme medicale
Deşi s-au lovit de greutăţi serioase, cei doi foşti gimnaşti de perfor manţă nu se gândesc să renunţe la visul lor. Carierele lor sportive s-au oprit în adolescenţă. La 14 ani, Dan a descoperit că are trei vertebre tasate şi nu putea fi vindecat. Deşi medicii îl sfătuiesc şi acum să renunţe la efort, el nici nu se gândeşte.
"În acest sport, coloana e solicitată destul de tare. Pentru că noi nu am avut un antrenor, am făcut pe parcurs diferite mişcări greşite care au lăsat şi urme. Dacă executam vreun element şi apăreau dureri, însemna că nu era executat corect. De asta ne-am dat seama însă mai târziu. Acum am învăţat să-mi cunosc şi să-mi menajez mai bine corpul. În plus, mergem constant la fizioterapie, electroterapie sau masaje pentru că asta ne ajută foarte mult. Nu vreau să mă gândesc încă la posibilitatea de a face altceva!", explică Dan.
Şi Constantin a renunţat la gimnastică la terminarea liceului. Deoarece era prea înalt, singurul aparat la care mai putea evolua era doar calul cu mânere. Deşi au avut o carieră scurtă, bilanţul în medalii e impresionant. Constantin a câştigat două medalii de bronz, iar Dan - două medalii de aur şi trei de argint.
În facultate, pentru că aveau nevoie de bani, tinerii au creat un spectacol acrobatic cu elemente împrumutate din gimnastică şi brakedance, apoi au văzut un număr de gimnastică de circ, "mâini în mâini" care i-a fascinat. Au învăţat singuri elementele, după poze sau video şi, în entuziasmul lor, orice loc a fost suficient de bun pentru a repeta.
La început, sala de gimnastică de la Clubului Sportiv Braşovia, grădina din faţa blocului şi când au fost goniţi pentru că strică iarba, chiar asfaltul. Primul număr a apărut după patru luni şi de atunci l-au tot perfecţionat. La "Românii au talent" au prezentat o mică parte din showul lor, cu care au evoluat în Marea Britanie, Italia, Franţa, Spania, Germania sau Africa, în spectacole, sau pe vase de croazieră.
INTERVIU
"Nu putem să umplem o sală în România"
Constantin şi Dan speră ca show-ul "Românii au talent" să le ofere şansa de a găsi ceva de muncă în România.
EVZ: Dacă veţi câştiga la "Românii au talent", ce faceţi cu premiul? Ballance: Visăm la un spectacol de anvergură, pe care să-l facem acasă, în România. Am vrea să avem posibilitatea să organizăm un super-show în care să luăm şi alţi artişti din ţară care fac lucruri asemănătoare şi să punem pe picioare un spectacol de teatru de circ. Un fel de "Cirque du Soleil" variantă românească.
Dacă nu, rămâneţi în străinătate? Din păcate alte şanse sau perspective nu prea avem. Vom lua drumul către est sau vest, acolo unde ne va purta munca. O să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a continua, pentru că asta e tot ceea ce ne place mai mult în viaţă. Sentimentul de a fi pe scenă, de a ridica o sală în picioare, nu se compară cu nimic!
În străinătate aveţi public? S-a întâmplat ca atunci când eram văzuţi antrenându-ne la sală, să fie câţiva care să îşi dorească şi ei să execute aceste mişcări. Ceea ce facem noi este o combinaţie între entertainment şi gimnastică acrobatică şi, desigur, disciplina este mult mai dezvoltată şi bine plătită în străinătate, unde există spectacole de anvergură de acest gen.
Reuşiţi să umpleţi sala în România? Niciodată! Nu am avut un cadru în care să lucrăm. Evenimentele la care am participat nu au fost de o foarte mare amploare. Momentele cele mai intense le-am trăit în spectacolele alături de "Romanian Golden Team", dar din păcate nu a durat mult.
Aveţi prietene? Constantin are o iubită care este alături de el, îl susţine şi îl înţelege. Eu nu am încă pe cineva. E destul de complicat pentru femeia care îmi va sta alături să înţeleagă toate sacrificiile pe care trebuie să le fac pentru a-mi urma visul. Sper însă să o întâlnesc!
Aţi încercat să dezvoltaţi acest sport în România? Am vorbit cu cei de la Federaţia de Gimnastică să înfiinţăm "Federaţia de Gimnastică Acrobatică". Nu sunt bani, aşa că nu se poate face nimic.
"Numărul pe care îl prezentăm acum este îmbunătăţit pe parcursul a şapte ani. Ceea ce telespectatorii au văzut la «Românii au talent» este doar o mică parte a numărului nostru.", DAN FLORIN TĂZLĂUANU, membru trupa Ballance