Virusul care pune la pământ mii de oameni! Poate produce inflamații la creier și pneumonii severe. Este mai contagios decât Covid 19

Virusul care pune la pământ mii de oameni! Poate produce inflamații la creier și pneumonii severe. Este mai contagios decât Covid 19 Sursa foto: Geargodz | Dreamstime.com

Virusul nu a putut fi stopat până acum nici de vaccinuri și nici de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. La adulți poate duce la encefalite, dar și la pneumonii care pot fi fatale.

Un virus extrem de contagios a rămas stabil în ciuda restricțiilor impuse de coronavirus. El poate provoca complicații severe, dacă o persoană nu este vaccinată, avertizează medicii australieni.

Este vorba de virusul care provoacă varicela, mai exact vărsatul de vânt, în termeni populari. Peste 10.000 de cazuri de varicelă au fost înregistrate în Queensland în 2020, dar și în 2021, deși distanțarea socială a fost respectată cu strictețe. Gripa de exemplu a fost oprită de aceste restricții, scrie abc.net.au.

Virus extrem de contagios

Queensland Health avertizează că virusul s-ar putea răspândi cu ușurință printre persoanele care nu au avut boala și care nu au fost vaccinate împotriva acesteia. Problema cea mare este că virusul este unul foarte contagios. Potrivit specialiștilor, o persoană poate infecta în medie cel puțin alte trei persoane, dar rata poate ajunge până la 13.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varicela se transmite prin contact apropiat, fie prin aer, fie prin contact direct cu lichidul din veziculele (bășicile) pe care le provoacă. Clare Walker, medic generalist și secretar al Asociației Medicilor Rurali din Queensland, a spus că este important ca oamenii – în special femeile însărcinate – să își verifice starea de vaccinare pentru varicelă.

„Virusul există de mult timp și va fi cu noi, probabil, încă mult timp.  Nu este unul de care probabil putem să scăpăm. Printre copiii mai mari sau adolescenți și adulții tineri, există unii dintre aceștia care nu au avut varicela și nici nu au primit vaccinul când erau mici“, a declarat medicul.

Complicații extrem de grave

Specialistul mai avertizează că virusul poate duce la complicații extrem de grave și chiar la deces. „Adulții pot face encefalită, o infecție în creier, dar și o pneumonie destul de urâtă, care poate fi fatală. Când o persoană se recuperează de varicelă, virusul rămâne latent în nervii din apropierea coloanei vertebrale și, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, poate face o formă de zona zoster debilitantă și dureroasă“, a mai declarat dr. Clare Walker.

Un vaccin împotriva varicelei, există de câteva decenii. Se găsește și în România. Imunizarea oferă o protecție de 80 până la 85% împotriva vărsatului de vânt și 98% împotriva formelor severe ale bolii.