Virusul care a suferit mutații grave. Riscul transmiterii bolii de la animal la om a crescut alarmant
- Cristian Raducanu
- 13 martie 2024, 22:03
Un nou studiu generează îngrijorare în lumea medicală. Cercetătorii au descoperit un nou „subtip de virus endemic”. În urma mutațiilor suferite de virusul H5N1, crește riscul transmiterii bolii de la animal la om.
Virusul H5N1 al gripei aviare a cunoscut cea mai agresivă formă de răspândire în 202. An în care s-a răspândit de la păsările salbatice la mamiferele marine. Ulterior, când tulpina H5N1 a lovit continentul sud-american, oamenii de știință s-au temut că virusul poate deveni o reala amenințare și pentru populația umană.
Virusul H5N1 face prăpăd
Cercetătorii au prezentat dovezi prin care au arătat că boala, cândva transmisibilă doar între păsările sălbatice, pare că se răspândește acum și între mamifere. Mai grav este că o altă tulpină a virusului a făcut prăpăd în regnul animal.
Peste 50.000 de foci, lei de mare și delfini au fost răpuși de virus în largul coastelor Americii de Sud. Și mai grav este faptul că virusul ucigas a omorât cel puțin o jumătate de milion de pasări din regiune, informează agenția de știri Reuters.
Pentru a confirma că virusul H5N1 se transmite și între mamifere, cercetătorii medicali trebuie să testeze infecțiile pe animalele vii. „Sunt destul de greu de explicat unele dintre aceste infecții pe scară largă fără să existe o răspândire de la mamifer la mamifer", a declarat Richard Webby, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee.
Tulpina virusului H5N1 s-a manifestat și la păsările migratoare
Oamenii de știință mai susțin că tulpina virusului s-a manifestat în primă fază la zeci de specii de păsări. Chiar și la cele migratoare, care în călătoria lor spre țările calde o pot răspândi la mii de kilometri. De asemenea, odată cu încălzirea globală păsările își vor schimba habitatul. Vor fi nevoite să se mute în medii noi, și astfel virusul va suferii noi mutații.
„Este o chestiune de timp până când veți detecta prima tulpină sud-americană în America de Nord", a declarat, Alonzo Alfaro Nunez, profesor la Universitatea din Copenhaga. În acest sens, oamenii de știință din 35 de state ale Organizației Panamericane de Sănătate (OPS) se vor reuni la o conferință care va avea loc în acestă săptămână la Rio de Janeiro.