Focare de gripă aviară în Balcani

Focare de gripă aviară în Balcani

Focare de gripă aviară în Balcani. Majoritatea cazurilor de acest fel se referă la păsări sălbatice.

Focare de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în ultimele zile în mai multe țări balcanice, în special în Bulgaria, România, Serbia și Slovenia, scrie Kathimerini.

Gripă aviară în Grecia

Prezența virusului este depistată tot mai frecvent și în alte regiuni ale Europei. Direcția de Medicină Veterinară – Departamentul Sănătate Animală și Asistență Veterinară, Medicamente și Aplicații din Regiunea Macedonia Centrală din Grecia a emis un comunicat pe baza unei circulare emise în acest sens de Ministerul Dezvoltării Agricole și Alimentației din Grecia.

Potrivit comunicatului, majoritatea cazurilor se referă la păsări sălbatice. Acestea sunt găsite moarte sau pe jumătate moarte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca urmare a circulației crescute a virusului în rândul populațiilor de păsări sălbatice, este în creștere și numărul focarelor în fermele de păsări în toate țările.

Acest lucru a fost observat, de exemplu, și în Bulgaria și România.

Siatuația epizootiilor anterioare

Totodată, se arată că tabloul actual din Balcani prezintă asemănări cu valurile epidemice anterioare, când în Grecia virusul a fost detectat atât la păsările sălbatice (2016, 2017, 2021 și 2022), cât și la fermele de păsări (2017).

Comunicatul Regiunii Macedonia Centrală reamintește că gripa aviară este o boală infecțioasă virală a păsărilor, care trebuie declarată.

De asemenea, comunicatul subliniază că, având în vedere evoluțiile de mai sus și circulația preconizată a speciilor migratoare de păsări sălbatice, riscul reapariției gripei aviare în Grecia este deosebit de ridicat în perioada următoare (din noiembrie până în mai).

Risc de gripă aviară la ferme

În acest context, comunicatul arată că crescătorii de păsări și deținătorii de păsări de curte ar trebui să ia măsuri de biosecuritate.

În plus, dacă cresc cazurile de morbiditate sau mortalitate în rândul păsărilor domestice, deținătorii acestora sunt obligați să informeze de îndată autoritățile veterinare.

Comunicatul mai avertizează că doar așa ar putea fi prelevate probele necesare pentru evaluarea situației.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)