Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare, fiind întărită securitatea energetică și, reprezentând totodată, o dovadă clară că nu se va permite ca energia să fie folosită ca armă de şantaj.
Virgil Popescu s-a aflat, sâmbătă, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, în Bulgaria unde a participat la lansarea exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, alături de alţi lideri regionali şi europeni, dar şi de reprezentanţi ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.
„Finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieţei de energie din regiune. Mai mult chiar, o declaraţie publică prin care demonstrăm că împreună oferim un răspuns categoric: că nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de şantaj. Astfel, ne asigurăm diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare şi, totodată, întărim securitatea energetică, în vederea independenţei energetice”, a scris Virgil Popescu, sâmbătă, pe pagina sa oficială de Facebook.
Sursă alternativă viabilă
El spune că importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector vor reprezenta o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României şi altor state aflate pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP).
Ministrul Energiei face parte din delegaţia României care participă la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia - Bulgaria. Împreună cu premierul Nicolae Ciucă au avut întâlniri de lucru cu preşedintele Republicii Bulgare, Rumen Radev, şi cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, cu preşedintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.
Din delegaţia României, condusă de premierul Nicolae Ciucă, au mai făcut parte directorul general SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz SA, Răzvan Popescu, şi directorul adjunct al SNGN Romgaz SA, Aristotel Jude.
Prețurile la energie
Potrivit ordonanței adoptată de Guvern, există două plafoane în ceea ce privește consumul de energie. Astfel, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici, al căror consum mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, a fost cuprins între 0 și 100 KWh.
Pentru românii care consumă peste 100 de kWh pe lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh, însă doar până la limita unui consum de 255 de kWh pe lună. Tot ce depășește această cifră se va plăti la prețul pieței.