Evenimentul ZileiIstoria secretaVirgil Madgearu știa de patru ani că va fi asasinat

Virgil Madgearu știa de patru ani că va fi asasinat

Virgil Madgearu știa de patru ani că va fi asasinat
Gazeta Municipală din 11 mai 1941 cita rândurile scrise de marele dispărut la 29 iulie 1936:

„Se încearcă a se creia o justificare a atentatului ce se urzește contra mea. Fac parte dintre proscrișii de la Târgu Mureș. Echipa e formată. D. I. Inculeț posedă lista.

Aștept acum ca echipa de tineri să-și execute „jurământul”. După 20 de ani de activitate profesorală în care, de la catedră și prin scriei, am lucrat în numele adevărului și al științei pentru ridicarea tineretului intellectual și după 20 de ani de muncă patriotică închinată binelui public, în România nouă contact că, cuvântului nu i se mai răspunde prin cuvânt, ci prin asasinarea adversarului.

Și se prea poate ca în „echipă” să se strecoare și vreunul din cei 3.000 de tineri, pe care i-am numit prin concurs la Ministerul de finanțe, din convingerea că trebuie să întinerim cadrele administrației de Stat, sau din cei pe care i-am introdus în întreprinderile particular în ultimii douăzeci de ani”.

Virgil Madgearu a fost ridicat de un comando format din șase legionari pe 27 noiembrie 1940, în jurul orei 14, de la masa pe care o servea acasă împreună cu soția sa Ecaterina.

Membrii comandoului i-au spus că îl duc la Prefectura Poliției Capitalei, pentru a-i lua o declarație.

Văzând că Madgearu ezită, trei dintre asasini i-au dat cuvântul de onoare de legionari că în decurs de o oră avea să se întoarcă acasă.

A fost dus în pădurea Snagov și împușcat în jurul orei 15.30.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: