Viraj strategic important: De ce Indonezia se apropie mai mult de Rusia

Viraj strategic important: De ce Indonezia se apropie mai mult de RusiaNavă/ Sursa foto: x.com

Începându-și mandatul de președinte cu exerciții navale cu Rusia, Prabowo Subianto ar dori să modifice oarecum poziția pe care Indonezia a ocupat-o până acum pe scena internațională.

Indonezia urmează să organizeze primele exerciții navale comune cu Rusia în această săptămână, semn că noul președinte, Prabowo Subianto, dorește un rol mai mare pentru Jakarta pe scena mondială, într-un viraj strategic important, subliniază analiștii.

O Indonezie care vrea să aibă o pondere mai mare pe scena internațională

Arhipelagul din Asia de Sud-Est a dus multă vreme o politică externă neutră, refuzând să ia o poziţie clară în războiul dintre Rusia și Ucraina sau să aleagă între China și Statele Unite, două mari puteri rivale. Dar Prabowo Subianto a cerut relații mai puternice cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale.

"Acest lucru face parte dintr-o viziune mai amplă de consolidare a legăturilor cu toate părţile, indiferent de apartenența acestora la un bloc geopolitic, atâta timp cât Indonezia obţine un avantaj", notează Pieter Pandie, cercetător la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Asean, din care face parte Indonezia, a participat deja la exerciții militare comune cu Rusia în 2021, dar Jakarta nu a organizat niciodată manevre bilaterale cu Moscova.

Exercițiile navale comune

Jakarta are legături comerciale de miliarde de dolari cu Rusia, dar importurile sale de arme au stagnat în ultimii ani, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), în urma sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Crimeei în 2014 și a Ucrainei în 2022.

Cu toate acestea, Prabowo Subianto a menținut un contract potențial de 1,1 miliarde de dolari pentru avioane de luptă rusești, încheiat în 2018, în ciuda amenințării sancțiunilor americane. De asemenea, Jakarta a refuzat să dea înapoi când Occidentul a făcut presiuni asupra Indoneziei să interzică Rusia de la summitul G20 pe care l-a găzduit în 2022.

Prabowo Subianto a mers la Moscova în iulie pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, anunțând ulterior exerciții navale comune care semnalează că Moscova ar trebui să-și poată consolida influența asupra Indoneziei. Exercițiile de cinci zile vor începe luni în estul insulei Java, unde Rusia va trimite trei corvete, un tanc, un elicopter militar și un remorcher. Aceste exerciții "reafirmă că nu vom exclude una sau două țări de pe scena geopolitică", potrivit Anton Aliabbas, profesor la Școala Superioară de Diplomație Paramadina.

Indonezia, Rusia

Indonezia, Rusia. Sursa foto: x.com

"Mare prietenă"

În timpul vizitei sale la Kremlin, fostul general Prabowo, în vârstă de 73 de ani, i-a spus lui Vladimir Putin că el consideră "Rusia o mare prietenă" cu care dorește "în continuare să mențină și să consolideze" relațiile.

Când era ministrul apărării, el a vizitat o duzină de țări înainte de învestirarea sa, inclusiv Australia și China, spunând că dorește să construiască o "rețea de prietenii solide". El a încheiat un acord de securitate cu Canberra și a dat startul procesului de aderare a Indoneziei la grupul BRICS al economiilor emergente.

Noul lider a fost deja testat când o navă chineză a pazei de coastă a fost respinsă de trei ori înapoi din apele revendicate de Indonezia luna trecută în Marea Chinei de Sud. Pentru Indonezia, găzduirea uneia dintre cele mai avansate marine din lume este o bună oportunitate.

Acest lucru va face posibilă "întărirea capacităților" marinei indoneziene și să se discute despre întreținerea echipamentelor rusești de care dispune deja, potrivit Curie Maharani Savitri, analiza Universităţii Binus. Indonezia are tancuri amfibii, elicoptere, rachete și avioane de luptă de fabricație rusească.

"Faza de introducere"

Jakarta și Moscova au totuși obiective maritime diferite, Indonezia se confruntă cu amenințări de contrabandă și piraterie în apele sale, în timp ce Rusia caută aliați.

Dl Pieter se așteaptă ca exercițiile să nu fie la fel de avansate precum exercițiile "Super Garuda Shield" pe care Indonezia le organizează în fiecare an cu Statele Unite și alți aliați. "Cred că aceasta este o fază introductivă în relațiile militare dintre cele două țări, în special la nivel naval", apreciază el.

Cu toate acestea, aceste exerciții vor nemulțumi Washingtonul, care încearcă să izoleze Rusia. Ambasada Statelor Unite la Jakarta a refuzat să comenteze această problemă. Aceste exerciții îi vor permite, de asemenea, lui Prabowo Subianto să trimită un mesaj despre noua sa politică încă din primele zile ale președinției sale, a spus dl Pieter. "Din punct de vedere istoric, Statele Unite au fost partenerul de predilecţie pentru exercițiile militare. Dar (…) Indonezia a încercat să-și diversifice partenerii". "Și cred că această tendință devine din ce în ce mai pronunțată", scrie  levif.

(Traducerea-Rador)