Viorica Dăncilă ar putea fi audiată de procurori. Dosarul în care este vizat fostul prim-ministru. „Eram în concediu”

Viorica Dăncilă ar putea fi audiată de procurori. Dosarul în care este vizat fostul prim-ministru. „Eram în concediu”

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, ar putea fi audiată în Dosarul 10 august. De asemenea, procurorul general al României a anunțat că pe listă se află și Carmen Dan, fost ministru de Interne.

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a anunțat că Viorica Dăncilă și Carmen Dan sunt printre persoanele ce ar urma să ajungă la audieri în Dosarul 10 august, după ce zeci de organizații non-guvernamentale au formulat mai multe plângeri.

De asemenea,  și alte persoane din partidele politice aflate la guvernare în perioada când a avut loc protestul de pe 10 august 2018 ar urma să ajungă în fața instanței.  În urma unor analize ample au mai fost identificate alte 400 de persoane suspecte, scrie Antena3.

Viorica Dăncilă a precizat, după declarațiile Gabrielei Scutea, că în momentul violențelor din 10 august 2018, ea se afla în concediu.

Ne puteți urmări și pe Google News
„În primul rând, pe 10 august eram în concediu de odihnă și premier interimar era domnul Paul Stănescu. Dacă nu se instrumentează din punct de vedere politic, ci pentru aflarea adevărului, doamna procuror general ar trebui să-l cheme la audieri pe premierul interimar din acea perioadă”, a declarat Dăncilă la Antena 3.

„Toți vor să lege 10 august de Viorica Dăncilă”

Totodată, fostul premier a precizat că că dacă va fi chemată la audieri va merge, dar acest lucru va însemna clar că politicul este mai important decât aflarea adevărului. Mai mult, ea a vorbit și despre implicațiile lui Iohannis din Dosarul 10 august.

„Sunt anumite lucruri care conduc în această direcție. În primul rând faptul că pentru prima dată președintele a contestat plecarea mea în concediu înainte de 10 august, lucru pe care nu l-a făcut înainte. Al doilea lucru care conduce către această interpretare este faptul că deși eram în concediu, deși era un premier interimar, toți vor să lege 10 august de Viorica Dăncilă. Dacă mă cheamă la audieri categoric mă voi duce. Este datoria mea. Dar acest lucru va însemna că politicul este mai important decât aflarea adevărului”, a spus Dăncilă.

Pe 10 august 2018, zeci de mii de oameni au protestat împotriva Guvernului Dăncilă

Reamintim că în urmă cu o zi s-au împlinit patru ani de la violențele de pe 10 august. Mai multe organizații civice au organizat o acțiune de protest și au cerut ca vinovații să fie pedepsiți. Pe pancartele protestatarilor era scris „vrem vinovații pentru #jandarmeria din 10 august” și „desecretizați documentele operative din 10 august.”

Protestul a avut loc în Piața Victoriei, iar la manifestație au participat în jur de 150 de oameni.

Organizatorii evenimentului au declarat că nici după atâția ani, când Piața Victoriei a fost „spulberată” de către autoritățile statului român, cu ajutorul jandarmilor, vinovații nu au fost trași la răspundere.

”Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Sute de oameni așteaptă dreptate

Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică”, au declarat organizatorii evenimentului.

Și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că cei responsabili pentru violențele din 10 august împotriva protestatarilor trebuie pedepsiți potrivit legii.

Reamintim că aproape 100 de mii de oameni au protestat în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, împotriva Guvernului Dăncilă. Protestul s-a încheiat cu violențe între participanți și jandarmii aduși pentru a păstra ordinea.

În urma violențelor din 10 august, peste 700 de oameni au făcut plângeri penale și au reclamat că au fost loviți de jandarmi sau că au inhalat gaze lacrimogene.