Violența din școli își are rădăcinile în sânul familei

Violența din școli își are rădăcinile în sânul famileiSursa foto: Arhiva EvZ

În ultimii ani, statisticile și rapoartele poliției arată că numărul infracțiunilor comise de minori au crescut semnificativ. Fenomenul violenței în școlile din România este o realitate ce nu poate fi neglijată, dar, în același timp, greu de combătut.

Pentru a informa tinerii despre sancțiunile primite în cazul actelor de violență, a fost lansată joi, la Biblioteca Națională a României, a treia ediție a proiectului „Viața fără violență”.

„Atunci când copiii cresc, părinții vin din ce în ce mai puțin la școală, profesorii au din ce în ce mai puțin timp de sfaturi, iar elevii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să-i asculte”, a spus Mihaela Olaru, președinta Asociației Viața fără Violență.

Deși câțiva experți sunt de părere că mass media influențează în general comportamentele violente ale tinerilor, există oameni care afirmă că mecanismul defectuos pornește din familie și se dezvoltă în școli. „Pentru a avea tineri educați, care să respecte legile, trebuie să ne implicăm cu toții”. Se încearcă, astfel, din răsputeri mobilizarea tuturor persoanelor care au influență directă asupra copiilor.

„Ne dorim să avem un climat de securitate în școlile noastre, astfel încât părintele să nu stea cu inima strânsă atunci când își trimite copilul să învețe”.

Persoanele implicate în asociația „Viața fără violență” au derulat, timp de o săptămână, proiecte de informare în 20 de unități de învățământ din București și din alte 8 județe ale țării. O posibilă soluție ar fi introducerea în școli a unui Cod Penal pe înțelesul tuturor copiilor de peste 14 ani. Pentru ca acest lucru să se realizeze este nevoie însă de fonduri care, momentan, sunt insuficiente.

La eveniment au fost prezenți și specialiști din justiție, poliție, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, precum și cadre didactie și elevi care s-au implicat activ în campaniile de prevenire a violenței desfășurate în ediția anterioară a proiectului. (Bianca Ionescu)