Violenţa, "cancerul" omenirii

Violenţa, "cancerul" omenirii

Afirmaţia îi aparţine laureatului Nobel Rigoberta Menchu, un activist pentru drepturile omului originar din Guatemala.

Traficul de droguri, conflictele între găşti, violenţele stradale, răpirile şi celelalte infracţiuni fac mai multe victime decât orice boală necruţătoare, scrie astăzi cotidianul britanic The Guardian.

Semnalul de alarmă a fost tras de preşedintele Organizaţiei Statelor Americane, Jose Miguel Insulza, care a avertizat că "această plagă distruge mai multe case în America Latină decât orice epidemie sau criză economică".

Afirmaţiile lui Insulza vin după o serie de violenţe în Mexic, acolo unde cartelurile traficanţilor de droguri duc un adevărat război împotriva statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor oficiale, numărul victimelor făcute de armele de foc în America Centrală şi de Sud este de patru ori mai mare decât media mondială. Rata omuciderilor este de 25 la 100.000 de persoane, ajungând chiar până la 100 la 100.000 de persoane în El Salvador, Guatemala şi Venezuela.

Există o legătură strânsă între violenţă şi starea financiară a statelor din această regiune. Mai multe studii sugerează că venitul Americii Latine ar creşte cu un sfert dacă rata infracţionalităţii ar fi asemănătoare cu cea înregistraă la nivel mondial.

Sărăcia, inegalitatea socială, discriminarea, moştenirea războaielor civile, traficul de droguri şi corupţia din instituţiile statului sunt numai câţiva dintre factorii responsabili pentru acest fenomen.