Vinurile lui Vladimir Putin, depozitate în beciurile unei vechi localități românești. Aici își păstrează colecțiile de băuturi Merkel, Băsescu și Iohannis

Vinurile lui Vladimir Putin, depozitate în beciurile unei vechi localități românești. Aici își păstrează colecțiile de băuturi Merkel, Băsescu și Iohannis Sursa foto: Kremlin

O colecție de 607 sticle de vin care îi aparțin lui Vladimir Putin sunt păstrate în beciurile Combinatului de vinificație Cricova, din Republica Moldova. Informația a fost prezentată chiar de conducerea companiei moldovene. Cele 607 sticle de vin au fost făcute cadou lui Putin de conducerea Republicii Moldova încă din anul 2007. Se pare că acesta nu a fost interesat să-și ridice darul, astfel că pe 22 februarie, cu două zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, vinul a fost pus la păstrare în beciurile Cricova.

Colecția de vinuri care îi aparține lui Vladimir Putin este păstrată în beciurile Combinatului de Vinuri Cricova, din Republica Moldova. Potrivit unei informații transmise presei de către directorul interimar al combinatului, Sorin Maslo, colecția lui Putin numără 607 sticle cu vin de calitate.

Răspuns la solicitarea dumneavoastră din 22 august 2022, vă informăm că colecția de vinuri a d.lui V. Putin a fost stocată în depozitul Combinatului de vinuri «Cricova» SA în luna februarie 2022. Colecția de vinuri este constituită la moment din 607 sticle, fiind oferită în dar, în 2007, de către conducerea țării”, se arată într-o scurtă notă transmisă de directorul interimar Sorin Maslu.

În aceleași beciuri, a fost adăpostită și colecția de băuturi a lui Hermann Goering, vicecancelarul Germaniei naziste. Considerat omul nr. 2, după Adolf Hitler, din Reichul nazist, Goering a fost condamnat la moarte prin spânzurătoare după procesul de la Nürnberg. Colecția sa de vinuri a fost confiscată de armata sovietică și depozitată, după război, în beciurile combinatului de la Cricova, după cum se arată pe pagina oficială a Combinatului de vinuri.

„Creația colecției de vinuri Cricova s-a realizat în baza vinurilor din colecția Moldovei și a vinurilor rare din colecția lui Goering revenite URSS în calitate de reparații după al 2-lea Război Mondial”, se arată pe pagina oficială a combinatului.

sursa foto. EVZ

Klaus Iohannis și Traian Băsescu dețin colecții de vin la Cricova

În urmă cu câțiva ani, Evenimentul Zilei a relatat despre muzeul vinului, de la Cricova, un adevărat oraș subteran. Aici sunt depozitate, în nișe săpate în perete, colecțiile de vinuri primite în dar de diferiți șefi de stat, politicieni sau alte personalități. Fiecare dintre cei care au ales să-și păstreze vinul aici plătește o sumă de bani – chirie – anuală, care se ridică la 5.000 de euro. În orașul subteran de la Cricova, ale cărui tuneluri, însumează 120 de kilometri, sunt depozitate aproximativ 30 de milioane de litri de vin. Din acest motiv complexul a fost inclus în Cartea Recordurilor, din 2005. Cel mai vechi vin din Oenotecă este cel numit „Ierusalim de Paști”, produs într-un singur lot, în anul 1902.

Printre șefii de stat și de guvern care au vizitat Cricova și care au primit colecții de vin, se numără Vladimir Putin, Angela Merkel, Petro Poroshenko fostul președinte al Ucrainei, Jose Manuel Barroso fost președinte al Comisiei Europene și Terry Davis, fost secretar general al Consiliului Europei.

Fostul președinte Traian Băsescu, care a vizitat Cricova în 2013, și actualul președinte, Klaus Iohannis dețin, fiecare, câte o nișă plină cu sticle de vin rar. Nișa lui Băsescu este poziționată vizavi de cea a lui Vladimir Putin, în timp ce vinurile lui Klaus Iohannis sunt păstrate pe peretele opus celui unde este depozitată colecția Angelei Merkel. Tot în zonă mai deține o nișă fostul premier Victor Ponta, dar și cunoscutul chirurg român Irinel Popescu.

sursa foto. EVZ

Cum a luat ființă combinatul de la Cricova

Combinatul de Vinuri de la Cricova a fost înființat în anul 1952, când în Republica Moldova a fost pusă problema identificării unor spații de depozitare și maturare a vinurilor. Ajunși în localitatea Cricova, doi specialiști moldoveni în vinificație, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev, au descoperit tunelurile – hrubele – unei cariere de piatră pentru construcții.

Considerând că acest spațiu poate asigura condițiile perfecte pentru ce avea nevoie industria vinului din Moldova, au propus ca aici să fie amenajate combinatul de vinificație și spațiile de depozitare. La scurtă vreme, viticultorii au constatat că vinurile produse la Combinatul „Cricova” şi maturate în hrube au calități excepționale.

„Pe bună dreptate, denumită «Perla vinificaţiei moldave» – «Cricova», reprezintă un Complex Subteran unic, care s-a remarcat în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile sale excelente” se arată pe pagina oficială a combinatului.

Potivit sursei citate, „Cricova”, este cel mai valoros brand din Republica Moldova, singura întreprindere care a fost decorată cu Ordinul Republicii. Mai mult, prin legea Parlamentului Republicii Moldova, Combinatul de vinuri Cricova a fost introdus în Patrimoniul Cultural-Național al țării, în anul 2003.