Vîntu le vinde iar gogoși procurorilor? Cinci luni de „domnie” a cațavencului Liviu Mihaiu în Deltă ar fifi justififi cat o șpagă imensă pentru Tăriceanu

Vîntu le vinde iar gogoși procurorilor? Cinci luni de „domnie” a cațavencului Liviu Mihaiu în Deltă ar fifi justififi cat o șpagă imensă pentru Tăriceanu

Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos, ieri, din puşcărie şi adus la DNA pentru a i se comunica faptul că are calitatea de suspect într-un nou dosar penal, al cincilea, dacă nu-l punem la socoteală pe cel de delapidare de dinainte de Revoluţie. Vîntu e suspectat că a cumpărat infl uenţa lui Călin Popescu Tăriceanu prin Bogdan Olteanu pentru a-l „unge” pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării

Iniţial, informaţia a apărut pe surse, însă veridicitatea ei a fost confirmată pentru EVZ de către Angelica Enache, avocata lui Vîntu. „Procurorii care instrumentează acest dosar ne-au interzis să dăm publicităţii detalii. Domnul Vîntu nu a formulat niciun denunţ, a fost citat încă de ieri (n.r. - miercuri) la penitenciar pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile de cumpărare de influenţă. A apărut deja în presă şi e adevărat”, a declarat avocata omului de afaceri.

„Înscăunat” de Tăriceanu

Surse apropiate anchetei susţin că Vîntu ar fi plătit 1 milion de euro lui Tăriceanu, pe vremea când acesta era premier, prin intermedul lui Bogdan Olteanu, pentru a-l numi pe jurnalistul Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Miza o constituia avizul de mediu pe care PSV Company (n.r. - controlată de Vîntu) trebuia să îl ia în vederea amplasării a două benzinării plutitoare pe Dunăre (n.r. - nişă de monopol), lucru care s-a şi întâmplat la o săptămână de la „înscăunarea” lui Mihaiu ca guvernator.

Contactat de EVZ, Liviu Mihaiu a declarat că nu avea cunoştinţă că în umbra PSV stătea Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a finanţat atâţia ani publicaţia Academia Caţavencu, unde acesta a scris.

„PSV a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu ştiam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz în serviciu. Eu din ziar am aflat că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu fac ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dar dacă aş fi ştiut, nu îi dădeam aşa uşor, mă lămuream de 10 ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toţi parametrii îndepliniţi”, susţine Liviu Mihaiu.

„Domnia” lui Mihaiu în Delta Dunării a ţinut din septembrie 2008 până în februarie 2009. Din prima zi a fost „luat la ochi” de colegii de breaslă ca fiind „omul lui Vîntu” şi pe bună dreptate: chiar mogulul confirma - într- o convorbire interceptată pe care pe care o publicăm alăturat - că el l-a pus pe Liviu Mihaiu în funcţie.

Lepădarea de Vîntu

Într-un interviu pentru Cotidianul din 2008, jurnalistul a negat o prietenie cu mogulul, deşi fusese fotografiat alături de SOV în Deltă.

„Reporter (Rep.): Bine, dar în cazul tau, toată lumea ştie că Sorin Ovidiu Vîntu are nişte proprietăţi acolo, are nişte interese, iar atâta timp cât tu, ca prieten de-ai lui, eşti numit guvernator al Deltei, inevitabil se face o legatură.

Liviu Mihaiu (L.M.): Faptul că Sorin Ovidiu Vîntu are nişte proprietăţi, nişte hoteluri care nu funcţioneaza, în Delta Dunării, asta nu înseamnă ca sunt prieten cu Sorin Ovidiu Vîntu sau că patronul trustului Realitatea-Caţavencu este şi patronul persoanei mele fizice sau juridice. (...)

Un alt interviu din Jurnalul Național, tot 2008:

LM: Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. (...) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist, am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. (...)Nu sunt omul nimănui.

Rep.: Dar al lui Sorin Ovidiu Vîntu?

L.M.: N-are nici o legătură Vîntu! Vîntu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.

Rep.: Sunt poze cu tine şi cu Vîntu în Deltă. Tu îmbarcându- te de pe pontonul lui.

L.M.: Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?

Rep.: Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!

L.M.: Ei, uite că eu m-am dus. Vîntu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.”

6 ani pentru delapidarea PSV

Pe 22 iulie, anul curent, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la șase ani și două luni închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice (n.r. - actuala PSV), iar sindicalistul Liviu Luca a primit șase ani închisoare tot cu executare. Decizia este definitivă, iar omul de afaceri a fost încarcerat în aceeaşi zi la Rahova.

1 an pentru şantajarea lui Ghiţă

În iunie 2012, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au trimis pe Sorin Ovidiu Vîntu la închisoare pentru un an, în dosarul de şantaj împotriva patronului RTV Sebastian Ghiţă. „Prietenu’ tău Măgureanu îţi poate confirma că mi-a dat ok-ul să împuşc rakeţii de pe teritoriul României. (...) Ca tine, la modul cel serios, am îngropat pe dealurile de pe acolo din Moldova”, îi spunea SOV lui Ghiţă.

2 ani pentru favorizarea lui Popa

În ianuarie 2014, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, de Instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI. Instanţa supremă a menţinut astfel decizia dată în 2 octombrie 2012 de Tribunalul Bucureşti şi confirmată de Curtea de Apel Bucureşti în iunie 2013.

6 ani pentru dezastrul FNI

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, în februarie 2015, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), decizia nefiind definitivă. În plus, judecătorii au hotărât să confişte de la Vîntu suma de 7.289.406 de dolari, bani pe care i-a obţinut în urma infracţiunii de spălare de bani.

Liviu Mihaiu „a picat pe tehnică”

Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Liviu Mihaiu au reacţionat pe Facebook în urma apariţiei în spaţiul public a informaţiei că ar fi vizaţi de noul dosar al lui SOV.

Primul a scris că nu comentează zvonuri, apoi a făcut o declaraţie politică în care asigura că formaţiunea sa, ALDE, va ajunge în Parlament.

Al doilea a scris, în esenţă, că nu ştia de „tranzacţie” şi îndeamnă Justiţia să „îşi facă (toată) datoria”. Faptul că Liviu Mihaiu a fost omul lui Sorin Ovidiu Vîntu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, numit de Călin Popescu Tăriceanu, reiese dintr-o discuţie interceptată în data de 6 martie 2010.

„S.O. VÎNTU: Băi, tati, noi, adică eu aveam o relaţie de non combat cu Băsescu. Războiul real a început cu Băsescu din momentul în care a apărut pe Realitatea Tv două fete cinci palate şi am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f... pe aia în gură până la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe părintele Ioanei Băsescu în mod vizibil, spunând: Păi, f... morţii mă-ti, una vorbim, başca ne înţelegem, mi-o tragi pe la spate, băi, Manea slutul şi urâtul? Eu ce p... mea ţi-am făcut să te iei de copilul meu în halul ăsta?, reacţie pe care ai fi avut-o şi tu, aş fi avut-o şi eu, când e vorba de copilul meu.

S. TOADER: Corect.

S. O. VÎNTU: Mai ales când ştiu cum mi l-a dat pe Mihai afară din Deltă, da?

S. TOADER: Da.

S. O. VÎNTU: Bă, aveam o relaţie bună cu el şi mă trezesc că-mi trage o m...e şi-mi şi transmite ţi-am tras-o prin gură. Păi băi, p..., una ne-am înţeles, alta faci? Nu e normal ca organizaţia, în momentul în care avem interese clare, de business, nu de altă natură, că totul se reduce la business, tati, să poată funcţiona corect? Avem o înţelegere cu Băsescu, trebuie să fim capabili să o respectăm, fără să manipulăm nimic, ci pur şi simplu printro dispoziţie în staţie, începând de astăzi suntem tovarăşi cu Băsescu. Punct şi de la capăt, aşa se joacă jocul ăsta, că altfel te surprinzi... Azi eşti în poziţia în care toată lumea te urăşte, pentru că n-ai fost clar şi precis într-o parte sau alta. Ai mers ca pişatul boului. Am decis că luptăm împotriva lui Băsescu, toată organizaţia trebuia să lupte împotriva lui Băsescu cu toate armele.”