În următoarele trei luni, gerul nu va fi prea aspru, iar temperaturile se vor situa între -20 ºC şi 15 ºC.
Temperaturi minime ce vor coborî sub -15 grade Celsius, dar şi perioade calde în care maximele vor fi peste 15 grade C în februarie, ninsori şi viscol în partea de nord a ţării. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) spun că această iarnă se va încadra în parametri normali ai sezonului rece. Prognoza pentru următoarele trei luni, emisă de ANM, anunţă însă şi ninsori viscolite, mai ales în cea de-a doua jumătate a iernii. DECEMBRIE. Luna lui Moş Crăciun vine cu un regim termic apropiat de limitele normale (minime cuprinse între -9 şi 2 grade Celsius şi maxime situate între -1 şi 9 grade C).
Conform prognozei ANM, în cele mai calde zile temperaturile vor depăşi 10 grade C, iar în cele mai reci nopţi - valorile termice vor coborî sub -15 grade C. Locuitorii din vest vor avea parte de temperaturi mai ridicate decât cei din restul ţării, cu maxime ce vor depăşi normele climatologice ale acestei luni.
În ceea ce priveşte ninsorile, prognoza spune că vor fi mai abundente în jumătatea nordică a ţării, iar în restul teritoriului se vor încadra în limitele normale.
IANUARIE. Pentru prima lună a anului 2008, ANM prognozează temperaturi mai mari decât cele normale în estul ţării. În rest, regimul termic mediu va fi apropiat de normele climatologice ale lunii: maxime cuprinse între -4 şi 6 grade Celsius şi minime între -14 şi -4 grade C. Cele mai calde zile vor avea maxime termice de peste 10 grade Celsius în sudul şi estul ţării, iar în nopţile cele mai geroase din nordul şi centrul teritoriului, mercurul din termometre va coborî la valori de sub -20 de grade C. În vestul, centrul şi nordul ţării, zăpada va cădea în cantităţi mai mari decât cele obişnuite. Restul ţării se va bucura de zăpadă în limitele normale. FEBRUARIE. Ultima lună calendaristică din sezonul rece vine cu temperaturi mai mici decât normele climatologice în vestul, centrul şi nordul ţării. Restul ţării va fi „în grafic“: temperaturi maxime cuprinse între -1 şi 8 grade Celsius, şi valori minime ce se vor situa între -11 şi -1 grad C. În cele mai calde zile, termometrele vor arăta mai mult de 15 grade Celsius, iar cele mai mici temperaturi ale lunii vor fi sub -20 de grade C. În regiunile nordice, cantităţile de precipitaţii vor depăşi mediile multianuale, încadrându-se în normele climatologice în restul ţării. Dacă iarna trecută a depăşit recordurile la căldură şi secetă, anul acesta ne putem aştepta la mai multă ninsoare Iernile cu zăpadă au fost bucuria copiilor care acum au peste 40 de ani sau se mai pot bucura de ele şi micuţii de astăzi? Prognoza pe trei luni spune că anul acesta se vor bucura de zăpadă multe regiuni din ţară. Dacă iarna de anul trecut a fost cea mai caldă din ultima decadă şi a avut cele mai lungi perioade cu temperaturi ridicate, ea a mai produs o dezamă- gire: nu s-a putut schia în cele mai multe dintre staţiunile montane din România.
Pentru anul acesta, meteorologii se declară mai optimişti în ceea ce priveşte cantitatea de zăpadă: „Având în vedere că nu se estimează să fie prea cald, cum a fost anul trecut, şi că iarna aceasta se anunţă una mai apropiată de normal, cantităţile de zăpadă vor fi, foarte probabil, potrivite pentru schiat“, dă Aristiţa Busuioc, şeful secţiei de climatologie de la ANM, o interpretare mai accesibilă prognozei de lungă durată emisă ieri. Aşa că, cei care anul trecut au bătut drumul până în Austria pentru o pârtie cum trebuie, în această iarnă le vor oferi şi meleagurile mioritice plăcerea de a schia.