Vine circul în oraşul tău! Pomenile electorale au început să curgă
- Gabriel Gachi
- 8 aprilie 2012, 12:05
AMĂGIRE. Se dau tichete la pensionari, cadouri la copiii de grădiniţă, se inaugurează şantiere, toată ţara e în sărbătoare, a început campania.
Poţi fi cel mai bun politician din lume, poţi fi cel mai cinstit şi cel mai bine intenţionat, dar dacă nu faci măcar o operaţiune UZO (ulei, zahăr, orez) şi nu trimiţi măcar două scrisori de suflet la alegători, n-ai nicio şansă. Mai bine stai acasă. Mai descarci 10 basculante cu pietriş şi gata, te-ai ales. Suntem abia în aprilie, campania n-a început oficial, dar deja au început să apară acţiunile cu parfum electoral atât de greoi încât îl simţi de la o poştă. Mazăre construieşte "cartierul amărâţilor"
Radu Mazăre n-are complexe. Ştie exact ce are de făcut, a mai trecut de-atâtea ori prin asta. Se laudă cu 70% intenţie de vot dar nu stă pe loc, a început exact cum trebuie: ieri a dus cadouri la copiii de grădiniţă. Merge însoţit de armate de ziarişti şi creează ştiri din ce ştie el să facă mai bine: să vorbească fără perdea.
"Când o să fiţi mari, o să vă încălecaţi!", le-a spus el preşcolarilor.
A doua acţiune: a inaugurat şantierul la "cartierul amărâţilor", un complex de containere cu utilităţile trase, în care vor locui asistaţii social, oamenii fără venituri şi cei care nu au un acoperiş deasupra capului. 7,5 milioane de euro va costa cartierul şi "coincidenţă, va fi inaugurat înainte de alegeri", a spus amuzat primarul Constanţei. Mazăre a făcut deja listele cu "pomana de Paşte", pachetele cu mâncare pentru pensionari şi nevoiaşi.
Contracandidatul său, Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, încă nevalidat oficial, a înfiinţat o "primărie a constănţenilor", undă dă audienţe şi întocmeşte rapoarte săptămânale despre starea oraşului. Nichita, alături de pensionari, pe bani publici
La Iaşi a ieşit un mic scandal cu voucherele sociale acordate de Primărie, din banii bugetului local, dar semnate, cu dedicaţie, în nume propriu, de primarul PSD Gheorghe Nichita. Adversarii politici au reacţionat prompt: "Este clar campanie electorală. Şi-a pus fără ruşine numele pe nişte tichete plătite din bani publici", a spus deputatul PDL Petru Movilă.
Mai comic e altceva: liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu a refuzat să comenteze acţiunea lui Nichita, deşi cu o zi înainte înfiera la o televiziune centrală o acţiune similară a primarului PDL din Petroşani, Tiberiu Ridzi. Acum, Fenechiu a înghiţit broasca: "Nu sunt comentator politic. Comentez doar ce fac eu şi partidul meu".
Gheorghe Nichita s-a lăsat apărat de purtătorul lui de cuvânt, care îi preia apelurile de la presă: "Şi anul trecut s-au împărţit tichete şi au fost semnate la fel şi nu s-a scandalizat nimeni. Ajutoarele sunt pentru Paşti, n-au legătură cu alegerile". "Suntem alături de dv. şi de această dată din covingerea că Iaşul... bla-bla", e un crâmpei din mesajul dezinteresat al primarului Nichita.
Dar mişcarea are impact major: tichetele de 50 de lei vor ajunge la 21.000 de pensionari, iar alţi 4.000 de ieşeni cu merite deosebite vor primi vouchere de 100 de lei.
Acţiunea semnată Gheorghe Nichita a costat 1,5 milioane de lei din bani publici.
25.000 de pensionari a lovit în inimă dintr-un foc Gheorghe Nichita (PSD) prin tichetele de 50 de lei "La tombola cu marele premiu o Dacia Logan poate participa orice sucevean care face dovada că a votat. Nicio lege nu poate interzice tombola. Mii de oameni vor sta la uşa PNL pentru aceste premii." ALEXANDRU BĂIŞANU, candidat USL la primăria Suceava
Click pe imagine pentru a mări
MARILE EDIFICII
Tăierile de panglici au loc în buza votului
În Hunedoara lupta a început demult, nepăsându-i nimănui de data oficială. Mircia Muntean (UNPR), preşedintele CJ, a lansat un slogan clarificator: "Să dăm afară Molozul din judeţ", aluzie la contracandidatul său, Mircea Moloş (PNL). Muntean vizitează satele, ajută femeile la mulsul vacilor, supraveghează lucrările la drumuri. Adversarul său are altă tactică: zilnic e la televizor. Nici nu e greu, pentru că e chiar televiziunea lui.
La Timişoara, e greu să te pui cu Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD). El nu atacă pe nimeni. Nu dă mâncare votanţilor şi nu împarte găleţi. Dar inaugurează acum un Parc al copiilor făcut cu bani europeni. Mai face şi-un parc aş rozelor, cu mii de trandafiri.
La Sibiu e aceeaşi situaţie, nimeni nu crede că-i poate lua locul lui Klaus Johannis. Aşa că e linişte. Va fi inaugurat un pod şi se mai dau nişte locuinţe ANL. CANDIDAŢII AJUTĂ OAMENII SĂ SE ROAGE
Acte creştineşti: o excursie, o friptură, o glicemie gratuită
Sâmbătă 24 martie 2012. Dis de dmineaţă. Şapte autocare pline ochi de pensionari din sectorul 6 pornesc spre destinaţia Ruse, Bulgaria. Excursia este oferită cu generozitate de Cristian Poteraş (PDL), primarul sectorului 6. Pensionarilor li se oferă ocazia să vadă câteva mănăstiri din Bulgaria. Pe cele de la noi le-au văzut în campaniile electorale trecute.
"Nu sunt organizate din banii Primăriei. Vorbim de liste cu oameni care vor să se roage la mănăstirea Sf. Dimitrie. Înainte de toate, oamenii sunt creştini, vor să se roage în apropiere de sărbătoarea de Paşte şi punem umărul la aceste frumoase acte creştineşti", explică primarul Poteraş. Turismul politic nu a fost inventat de el. Modelul a fost practicat în anii trecuţi de mulţi primari din ţară. Robert Negoiţă îţi dă friptura de 4 stele
Miliardarul de la PSD, Robert Negoiţă, care candidează la primăria sectorului 3, a început şi el campania. El organizează grupe de pensionari din sectorul 3 pe care îi duce la restaurantul hotelului său de 4 stele din Bucureşti, unde le o feră o masă. Cu burta plină, alegătorii sunt apoi îmbarcaţi în autocarele din faţa hotelului şi ponesc la drum. Negoiţă îi duce deocamdată la Cernica.
Un camion de telefoane de la Vanghelie
Marian Vanghelie este cunoscut drept un candidat generos. El nu aşteaptă campania electorală pentru a-şi arăta grija faţă de alegători ci începe din prima secundă a anului, prin deja tradiţionalul Vanghelion de la Romexpo. Vanghelie a anunţat încă de astă toamnă că va împărţi 10.000 de telefoane mobile pentru a putea "ţine legătura cu oamenii". "Ne pregătim pentru campania electorală şi vrem să ştim care sunt problemele celor din Bucureşti", explica Vanghelie raţiunile acestei operaţiuni.
Social-democraţii au organizat în aceste zile, în Bucureşti şi în ţară, puncte pentru măsurarea tensiunii arteriale sau testarea gratuită a glicemiei, alături de consilierea gratuită pentru o viaţă sănătoasă privind alimentaţia sau mişcarea în aer liber. Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de vicepreşedintele Departamentului de sănătate al PSD, dr. Graţiela Drăghici.
Se fac liste cu oameni care vor să se roage la Mănăstirea Sf. Dimitrie şi li se oferă nişte autocare. Ce poate fi mai creştinesc de-atât?