Vin vremuri grele, din cauza crizei petrolului. Analizele specialiștilor sunt sumbre pentru viitorul apropiat

Vin vremuri grele, din cauza crizei petrolului. Analizele specialiștilor sunt sumbre pentru viitorul apropiat Sursa: arhiva EVZ

Prețul petrolului, care a doborât recorduri în acest an va continua să rămână la un nivel foarte ridicat, conform analizelor făcute de specialiștii în domeniu.

Prețul petrolului, ajuns la un nivel foarte ridicat, nu o scadă prea curând, este avertismentul specialiștilor. Revenirea consumului global de petrol, în contextul unei oferte din ce în ce mai reduse, au determinat băncile de pe Wall Street să emită previziuni alarmante pentru modul în care va evolua prețul barilului de petrol.

Specialiștii anticipează un nivel ridicat al prețului petrolului

Prețurile petrolului au atins maxime multianuale în ultimele zile. WTI Crude se găsește la cel mai ridicat nivel din 2014 și Brent Crude la cel mai înalt nivel din luna octombrie a anului 2018.

Goldman Sachs anticipează că Brent va atinge 90 de dolari pe baril la sfârșitul acestui an, iar asta ar însemna o creștere față de 80 de dolari din previziunea anterioară. Cauza principală a prognozei emise de Goldman este revenirea cererii globale de petrol pe fondul unui răspuns încă slab privind aprovizionarea de la producătorii de petrol non-OPEC+.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la RBC Capital Markets au spus că:  „Ne menținem opinia pe care am susținut-o tot anul - că piața petrolului rămâne în primele zile ale unui ciclu multianual, structural puternic”. A afirmat analistul RBC Michael Tran. Săptămâna trecută, Morgan Stanley și-a majorat perspectiva pe termen lung a prețului petrolului cu 10 USD pe baril, la 70 USD. BNP Paribas se așteaptă ca prețul petrolului să fie de aproape 80 de dolari pe baril în 2023, conform Bloomberg.

UBS se așteaptă ca prețurile petrolului „să rămână bine susținute în anul viitor”, piața rămânând strânsă cel puțin până în primul trimestru din 2022, din cauza celor mai scăzute stocuri din OCDE din 2015, a atenuării treptate a reducerilor OPEC+ și a cererii de petrol atingând 100 de milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie 2021.

„În timp ce cererea este de așteptat să crească și anul viitor, producția suplimentară OPEC+ și SUA ar trebui să conducă la o piață de petrol echilibrată. Cu mai mulți membri OPEC+ care se luptă să crească producția în conformitate cu planurile grupului, adăugările sale în 2022 vor fi probabil doar o fracțiune din creșterea de 3,76 mbpd intenționată în prezent, ceea ce ar trebui să prevină o piață supraaprovizionată, în opinia noastră”, a declarat Giovanni Staunovo.