Evenimentul Zilei > Actualitate > Vila turcească a lui LEV Troţki este de vânzare contra unei sume fabuloase FOTO
Vila turcească a lui LEV Troţki este de vânzare contra unei sume fabuloase FOTO

Vila turcească a lui LEV Troţki este de vânzare contra unei sume fabuloase FOTO

Casa pe care revoluţionarul marxist Lev Troţki a deţinut-o pe insula Büyükada din apropiere de Istanbul a fost scoasă la vânzare contra sumei de 4,4 milioane de dolari. Deşi preţul cerut este uriaş, vila nu este nici pe departe impecabilă, ci necesită serioase lucrări de renovare.

Fosta reşedinţă a revoluţionarului rus, alcătuită din 18 camere şi cinci săli de baie, nu este încălzită şi necesită lucrări de renovare. Potrivit unui articol publicat de cotidianul turc Hürriyet, reşedinţa are o suprafaţă de 950 de metri pătraţi.

Construită în urmă cu 150 de ani, această vilă cu trei etaje se află pe o proprietate uriaşă, de 3.600 de metri pătraţi, pe ţărmul Mării Marmara.

"Fostul revoluţionar a trăit patru ani în această vilă, după ce prima lui casă, aflată tot pe insula Büyükada, a ars într-un incendiu", a explicat fostul primar al localităţii, Mustafa Farsakoglu.

Potrivit oficialului turc, clădirea "a căzut în ruină şi necesită lucrări de renovare consistente". De asemenea, casa este lipsită de un sistem de încălzire.

În 1929, Lev Troţki, fondatorul Armatei Roşii, s-a mutat pe insula Büyükada, cea mai mare dintre Insulele Principilor, o destinaţie de vacanţă la mare modă în rândul burgheziei locale.

"Dacă Ministerul Culturii din Turcia ar deţine mijloacele necesare, ar putea să o cumpere, să o renoveze şi să facă din ea un spaţiu cultural sau un muzeu", a spus Mustafa Farsakoglu.

"În orice caz, este o construcţie de patrimoniu, iar acela care o va cumpăra nu va putea să o transforme nici într-un bloc de locuinţe, nici într-un hotel, nici într-un restaurant", a adăugat primarul insulei.

"Nu este prima dată când încercăm să vindem această casă, dar nimeni nu o vrea", a dezvăluit un agent imobiliar de pe insula Büyükada, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Proprietarul ei actual, care locuieşte la Istanbul, nu a făcut lucrările necesare de renovare", a adăugat aceeaşi sursă.

Alungat din fosta Uniune Sovietică în 1929 de către Stalin, Lev Troţki a fost escortat în Turcia, unde a trăit câţiva ani, înainte de a-şi continua exilul în alte ţări. Lev Troţki a fost asasinat în Mexic, în 1940, de un agent stalinist.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.