O vilă a fost scoasă la vânzare pentru o sumă halucinantă. Este un loc unic în lume. Oare merit banii?

O vilă a fost scoasă la vânzare pentru o sumă halucinantă. Este un loc unic în lume. Oare merit banii? sursa: Minor Sights

O vilă din Italia va fi pusă în vânzare începând cu un preț ce se apropie de o jumătate de miliard de euro. Păstrează urme extrem de importante ale istoriei artei.

O vilă din Roma, care conține singura pictură murală pe tavan ce a fost realizată vreodată de maestrul italian Caravaggio, este scoasă la vânzare pentru aproape 500 de milioane de euro (422 de milioane de lire sterline).

Pictura, cu o lățime de 2,75 metri, Jupiter, Neptun și Pluto, a fost comandată de cardinalul Francesco Maria Del Monte în secolul al XVI-lea. Cu scopul de a împodobi tavanul laboratorului său de alchimie de la Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, mai bine cunoscută sub numele de Villa Aurora.

Vila care costă aproape 500 de milioane de euro

Villa Aurora, înconjurată de ziduri înalte în apropiere de Via Veneto, în centrul Romei, este tot ceea ce a mai rămas dintr-un refugiu înființat de cardinal, conform jurnaliștilor de la The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Del Monte a cumpărat o proprietate acolo, pe care a restructurat-o înainte de a-l însărcina pe Caravaggio să picteze pictura murală în laboratorul său, care era doar o cameră foarte mică”, a declarat Alessandro Zuccari, profesor de istorie la Universitatea Sapienza din Roma, care a supravegheat evaluarea picturii.

„Este o lucrare extraordinară, căreia a fost dificil să-i stabilim un preț, având în vedere că a fost singura pictură murală realizată vreodată de Caravaggio și, prin urmare, nu aveam cu ce să o comparăm.”

sursa: Minor Sights

Zuccari a evaluat pictura murală, realizată de Caravaggio, pe când avea 20 de ani, la nu mai puțin de 310 milioane de euro. Întreaga proprietate va fi scoasă la licitație pe 18 ianuarie, cu o ofertă de deschidere de 471 de milioane de euro.

Clădirea conține, de asemenea, încăperi pictate în frescă de pictorul baroc Guercino, care a fost comandat de familia Ludovisi, o familie nobilă cu legături strânse cu papalitatea, care a cumpărat proprietatea de la Del Monte.

Vânzarea Vilei Aurora vine după o lungă dispută privind moștenirea după moartea proprietarului său, prințul Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018, conform sursei citate.

„Este un loc unic în lume”, spun specialiștii

„Mai sunt și alte încăperi decorate spectaculos, dar cele mai importante lucrări sunt de Caravaggio și Guercino”, a spus Zuccheri. „Este un loc unic în lume.”

Proprietatea este plină de alte antichități, deși zeci de statui antice sunt acum găzduite la Muzeul Național Roman după ce au fost cumpărate de statul italian. Deoarece situl este protejat de Ministerul Culturii, odată ce se va ajunge la o ofertă la licitație, statul va avea șansa de a cumpăra proprietatea la același preț.