Viktor Orban, premierul Ungariei, susține aderarea R. Moldova la UE: „Reformele au adus mai aproape de standardele UE”

Viktor Orban, premierul Ungariei, susține aderarea R. Moldova la UE: „Reformele au adus mai aproape de standardele UE” Sursa: Dreamstime.com

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a avut o convorbire telefonică cu omologul său din Republica Moldova, Natalia Gavriliţa, context în care Orban a salutat dorința guvernului moldovean de a obține statului de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană.

Astfel, Ungaria are de gând să ofere sprijin Republicii Moldova în procesul său de aderare în structurile Uniunii Europene, declară Viktor Orban, conform mesajului transmis de Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului ungar.

Ungaria sprijină R. Moldova în procesul de aderare la UE

În cadrul discuției telefonice, premierii Viktor Orban și Natalia Gavriluță au discutat și despre războiul din Ucraina, dar și despre criza refugiaților, reiterând sprijinul acordat atât de Ungaria, cât și de R. Moldova sutelor de mii de civili care părăsesc Ucraina din cauza războiului.

Mai mult, oficialii au amintit de puternicele legături istorice care unesc Ungaria și Republica Moldova, fiind reconfirmată cooperarea bilaterală în domeniile economic și cel al formării profesionale, a mai transmis Havasi, purtător de cuvânt al premierului ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emmanuel Macron, anunț istoric cu privire la Republica Moldova

Președintele Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială la Chișinău, a declarat că „dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă”, iar Franta va juca un rol important în recunoașterea eforturilor acestei tări de a se alătură comunității europene.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut această declarație în contextul apropierii Summitului Consiliului European, unde va fi făcută publică decizia Bruxellesului cu privire la perspectivele europene ale Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei, potrivit Radio Chișinău.

Maia Sandu spune că războiul din Ucraina complică integrarea R. Moldova în UE

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul tării este unul european şi că autoritățile de la Chișinău mizează pe sprijinul Franței. Maia Sandu a mai declarat că Moldova dorește să devină membră a UE cât mai curând posibil, „dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut. Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE”, a spus președintele R. Moldova.

Reamintim că Republica Moldova este una dintre cele trei ţări foste sovietice, alături de Georgia și Ucraina, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Franţa va contribui la obținerea unui consens între membrii UE, pe tema aderării R. Moldova

Emmanuel Macron a salutat aspirațiile europene ale Republicii Moldova si a spus că Franța va susține parcursul european al moldovenilor, inclusiv din perspectiva faptului că țara sa deține președinția prin rotatie a Consiliului UE.

Solicitarea a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii, de la granița cu Ucraina.

Franța, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii iunie, va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.