Partidul Socialist Ungar și-a exprimat din nou intenția de a se alătura Parchetului European
- Dragoș Lefterescu
- 15 iunie 2022, 11:47
Partidul Socialist Ungar (MSZP) va înainta din nou propunerea privind aderarea Ungariei la Parchetul European, a declarat Ágnes Kunhalmi înainte de luarea sa de cuvânt în cadrul unei dezbateri înscrise pe ordinea de zi a ședinței de marți a Parlamentului.
Deputatul socialist a susținut că aceasta este singura modalitate prin care Ungaria poate primi bani din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență, scrie publicația maghiară Magyar Nemzet.
În plus, ar trebui restabilit și statul de drept în Ungaria, deoarece și aceasta este o condiție, a adăugat Ágnes Kunhalmi, care a precizat că Parchetul General din Ungaria colaborează și în prezent foarte strâns cu Parchetul European.
Politicianul socialist a atras atenția, în același timp, asupra faptului că organismul UE poate participa în prezent la procedurile din Ungaria în calitate de procuror particular supleant, ceea ce, în opinia sa, este „un truc foarte bun”, dar dincolo de acest aspect pledează pentru aderarea la Parchetul European.
Ágnes Kunhalmi susține că „aderarea nu este contrară suveranității țării și nici Consituția nu prevede nicio exclusivitate în privința procurorului general”.
Suveranitatea noastră națională trebuie protejată
Drept reacție secretarul de stat în Ministerul Justiției a spus: „Suveranitatea noastră națională trebuie protejată, iar fondurile de redresare au fost blocate de Comisia Europeană din motive politice”.
Róbert Répássy a subliniat că Guvernul ungar este de acord cu principiile de bază în ceea ce privește înființarea Parchetului European, dar prin aderare la acest organism statele membre participante renunță în prezent la părți importante din competențele lor naționale în favoarea Uniunii Europene.
Potrivit secretarului de stat, aderarea la Parchetul European ar fi fost acceptabilă dacă ar fi prevalat principiile subsidiarității și proporționalității. Róbert Répássy a amintit, totodată, că nici alte țări (de exemplu Danemarca și Suedia) nu s-au alăturat Parchetului European care este extrem de birocratizat, ceea ce face procedurile mai dificile și mai lungi.
În același timp, Ungaria cooperează cu organismul UE, iar dintre țările care nu s-au alăturat Parchetului European doar Parchetul General al Ungariei a încheiat un acord de colaborare, iar autoritățile ungare acordă o atenție deosebită cooperării cu agențiile UE, a mai afirmat secretarul de stat.
Procurorul-șef european tocmai în aceste zile a lăudat Ungaria pentru cooperarea sa cu Parchetul European. "Vă rog să nu răspândiți vești proaste despre țară, ci să recunoașteți rezultatele!", a transmis stângii Róbert Répássy. (Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)