Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a vorbit duminică, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Kossuth, despre situația generată de noul coronavirus.
Premierul a discutat și despre măsurile de protecție, creșterea salariilor medicilor, atacurile lansate de la Bruxelles în legătură cu statul de drept, precum și despre planurile UE privind salvarea economiei.
„Noi ne-am săturat deja de virus, dar virusul nu s-a săturat încă de noi”, a declarat premierul ungar, care a precizat: „Am depășit o perioadă grea, dar ne aflăm în fața unei alte perioade grele, deoarece virusul ne infectează acum mai rapid decât înainte”.
„Până când nu există un vaccin împotriva noului coronavirus, rolul principal îi revine protecției. Acum mai mult decât oricând cea mai mare sarcină le revine medicilor și asistenților medicali, iar detașarea lor la alte spitale din țară este inevitabilă, ceea ce nu este îmbucurător, mai ales în cazul celor care au familii, dar nu avem de ales. A doilea val de coronavirus va fi mai lung și mai greu”, a subliniat Viktor Orbán.
Premierul a adăugat că împreună cu noua conducere a Camerei Medicilor a stabilit creșterea salariilor cadrelor medicale.
Referitor la atacurile lansate împotriva Ungariei în legătură cu statul de drept, premierul a spus că a observat conturarea unei serii de evenimente, care au legătură cu faptul că țările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia) au considerat că sunt inacceptabile noile proiecte privind migrația.
„Totul este greșit planificat la Bruxelles”
În legătură cu disputele din UE, Viktor Orbán a reiterat faptul că „datele privind situația epidemiologică se deteriorează în fiecare țară, iar în acest context ar trebui să fim preocupați de un singur lucru, și anume de apărarea lumii de pandemie”.
Referitor la gestionarea crizei de către Uniunea Europeană, premierul ungar a spus că Ungaria ar rezolva altfel această situație, în opinia sa acordarea împrumuturilor nereprezentând o soluție, dar este de acord că, pe baza solidarității, trebuie sprijinite economiile aflate în dificultate și care au acumulat mari datorii.
Potrivit propunerii Ungariei, dacă nu se va ajunge la un numitor comun în acest sens, atunci nu în cadrul instituțiilor europene, ci în afara acestora trebuie să se ajungă la un acord interguvernamental bilateral. „Totul este greșit planificat la Bruxelles”, a conchis premierul Viktor Orbán.
Sursa: Rador