Ungaria și Polonia: Nu mai vrem să fim luați de proști de UE. Nu suntem saci de box

Ungaria și Polonia: Nu mai vrem să fim luați de proști de UE. Nu suntem saci de box

Varșovia și Budapesta au anunțat că vor înființa un institut comun privind statul de drept, declarându-se sătule de criticile Uniunii Europene la acest capitol.

Luni, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că țara sa și Polonia vor înfiinţa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană.

Scopul institutului este și a contracara acuzaţiile de încălcare a statului de drept venite în repetate rânduri de la Bruxelles, scrie Agerpres.

În legătură cu raportul Uniunii Europene privind statul de drept, care se va discuta în curând la Bruxelles, Peter Szijjarto a estimat că se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful diplomației ungare a făcut această declarație după ce s-a întâlnit cu omologul său polonez, Zbigniew Rau,  la Budapesta.

„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Peter Szijjarto.

Adăugând apoi că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.

Potrivit lui Szijjarto, institutul în cauză va examina cum a fost respectat statul de drept în Uniunea Europeană, pentru a evita aplicarea unor „standardele duble” Poloniei şi Ungariei.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia dar și guvernul de la Budapesta, condus de Viktor  Orban, sunt acuzate de multă vreme de liderii Uniunii Europene de derivă autoritară și de diminuare a standardelor democratice.

Cele două state sunt acuzate în special că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

Budapesta și Varșovia sunt sub presiune, deși aceste două foste țări comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat Reuters, Viktor Orban a negat că subminează democraţia.

În luna iulie, în cadrul unui summit UE, liderii blocului comunitar au convenit ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie condiționat de respectarea statului de drept.

Însă detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. „O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică”, a afirmat el.