Viktor Orban, despre atacul de la Munchen: ,,Nu am fost atât de debusolat niciodată în viaţa mea. Se apropie de noi,,

Viktor Orban, despre atacul de la Munchen: ,,Nu am fost atât de debusolat niciodată în viaţa mea. Se apropie de noi,,

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat astăzi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că atacul de la Munchen l-a debusolat, în contextul în care Germania este percepută ca o garanţie de stabilitate în zonă.

 "S-au întâmplat foarte multe lucruri în ultima vreme şi nu am fost atât de debusolat niciodată în viaţa mea cum m-am simţit aseară, după atentatul de la Munchen. (...) Noi, în ultimii 30 - 40 de ani, i-am văzut pe nemţi ca o garanţie a democraţiei noastre. Dar vedeţi ce s-a întâmplat aseară, ce s-a întâmplat cu câteva zile în urmă la Nisa. Se apropie de noi, asta e un lucru, dar un lucru şi mai grav este că acest atac s-a produs tocmai la nemţi, în acea ţară pe care noi o consideram ca punct de reper pentru noi, deci iată că nici acolo nu mai este garantat sută la sută", a declarat Viktor Orban, citat de Agerpres. 

El consideră că, pe fondul atacurilor teroriste, în Europa creşte frica şi nesiguranţa, care generează neîncredere reciprocă, premierul ungar subliniind că oamenii politici au obligaţia să găsească soluţii la aceste probleme. 

"Frica nu-ţi permite să faci nimic. Eşti paralizat de frică, nu mai poţi să-ţi deschizi inima, nu mai poţi să gândeşti clar. Încerci să-ţi deschizi inima, încerci să faci ceva măreţ, dar nu poţi să faci aceste lucruri. (...) Din păcate, această atmosferă de teamă nu permite nimănui să coopereze şi să aibă încredere unul în celălalt. Şi, în aceste condiţii, nu mai putem clădi acea Europă la care visam cu toţii mereu. (...) Trebuie să scăpăm de această frică de nesiguranţă, (...) trebuie să vedem ce putem face noi, politicienii, în acest sens. (...) Să ne gândim ce ar trebui să facă UE ca să dispară frica din viaţa europenilor", a mai arătat Viktor Orban. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ungar a opinat că a fost o eroare faptul că s-au înlocuit valorile naţionale cu cele supra-naţionale şi că trebuie să se renunţe la "idealizarea Europei", precum şi la "auto-aprecieri false", cum ar fi aceea că Uniunea Europeană este un actor global, după Brexit ea devenind doar un "actor regional", care, în cel mai bun caz, poate influenţa doar evenimentele din jurul său. 

Viktor Orban a criticat unele decizii luate la Bruxelles care au avut un impact negativ asupra "stabilităţii europene", cum fi creşterea rolului Parlamentului European, care "nu a îmbunătăţit, ci a redus eficienţa politicii europene", sau preluarea de către Comisia Europeană a atribuţiilor Consiliului European. 

El a subliniat că aceste lucruri ar trebui spuse deschis şi asumate la viitorul summit european de la Bratislava, Orban punctând că "problema Europei nu este la Mecca, ci la Bruxelles". 

El a menţionat că a fost adesea criticat pentru luările sale de poziţie, Ungaria devenind "oaia neagră" a Europei, dar evoluţiile din ultimii ani arată că aceste opinii s-au adeverit.