Viitură majoră pe Dunăre. Oficialii iau deja măsuri de urgență

Viitură majoră pe Dunăre. Oficialii iau deja măsuri de urgență Inundații. Sursa foto. Facebook

În urma inundațiilor devastatoare din Galați, România își intensifică eforturile pentru a face față unei viituri majore pe Dunăre, preconizată să lovească țara la sfârșitul lunii septembrie.

Apele Române au demarat deja un set de măsuri preventive destinate protejării zonelor de locuitori și reducerii daunelor potențiale.

Saci cu nisip, măsuri pentru a preveni daunele cauzate de Dunăre

Echipele de la Apele Române se mobilizează pentru a pregăti mii de saci cu nisip destinați sectorului românesc al Dunării.

De exemplu, Apele Române Argeș - Vedea au finalizat deja pregătirea a 1.000 de saci cu nisip, împreună cu alte materiale necesare intervenției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând de joi, au fost efectuate inspecții la fața locului pentru a verifica lucrările de apărare, inclusiv sectoarele de dig administrate de-a lungul fluviului.

De asemenea, au fost evaluate punctele critice deja identificate de lângă Dunăre. În cazul în care se descoperă noi zone vulnerabile, se va interveni de urgență pentru a restabili stabilitatea digului acolo unde este necesar.

Vor fi verificate și zonele stabilite pentru instalarea mirelor hidrometrice în condiții de ape mari, iar vegetația va fi curățată pentru a asigura secțiuni adecvate de scurgere a apelor, în cazul în care se identifică astfel de necesități.

Dunăre

Dunărea. Sursa foto: Facebook

Administrațiile Bazinale de Apă se mobilizează pentru a preveni inundațiile

Cele șapte Administrații Bazinale de Apă au demarat informarea tuturor proprietarilor de lucrări hidrotehnice destinate apărării împotriva inundațiilor pe Dunăre, referitor la prognoza hidrologică emisă de INHGA.

De asemenea, ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) va solicita verificarea punctelor vulnerabile la subtraversările conductelor prin diguri și va evalua starea de funcționare a stațiilor de pompare aflate în administrarea sa.

În apropierea orașului Bechet, Apele Române Jiu au trimis la Formația de lucru Dunăre-Nedeia o serie de utilaje esențiale pentru intervenție, inclusiv un buldoexcavator, un excavator cu braț de 14 metri, un tractor cu remorcă, un tractor echipat pentru umplerea sacilor și autoutilitare.

Viituri

Viituri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aceste echipamente se adaugă materialelor de apărare existente în stoc, care includ saci, hidrobaraje, panouri de protecție, o barcă pentru intervenții, pompe, generatoare, geotextil și pari, mai transmis Apele Române.

Viitura de pe Dunăre va intra în România săptămâna viitoare

„Debitul pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 19 – 20.09.2024 a fost în creștere având valoarea de 5100 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor”, potrivit comunicatului transmis de Apele Române.

Se preconizează că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în perioada 28-29 septembrie.