Care, în cele din urmă, va duce la apariţia unui nou continent. Iar continentul Africa se va rupe în două, potrivit unui tipar întâlnit şi în cazul separarii continentelor Africa şi America de Sud, după cum susţin cercetătorii americani. Procesul va avea loc într-un viitor îndepărtat şi va duce la apariţia unui nou ocean.

Pur şi simplu

Studiul americanilor a debutat după ce s-a constatat o fisură în partea de est a Africii, dimensiunile acesteia mărindu-se cu câţiva milimetri în fiecare an. De la constatarea fisurii până la concluzia ruperii inevitabile a continentului nu a fost decât un pas. David Hilton şi echipa sa de cercetători au mers în zona Valea Marelui Rift din Tanzania, unde au prelevat mostre de gaz din vulcani.

Experţii bănuiau încă din 1912 că se întâmplă ceva. Atunci când Alfred Wegener a demonstrat că Africa şi America de Sud au fost cândva un singur continent şi din motive similare s-a rupt în două bucăţi imense. „Acesta este şi viitorul Africii, care peste mai mult sau mai putin de 10 milioane de ani se va rupe pur şi simplu în două”, după cum au concluzionat experţii.