Viitorul premier Ciucă lansat pentru 2024. Cioloș a ratat.

Viitorul premier Ciucă lansat pentru 2024. Cioloș a ratat. Sursa: EVZ

Pandemie hâdă ca imaginea morții, spectrul cu glugă neagră peste craniu care seceră vieți cu coasa? Sistem sanitar dezolant, fără medicamente și tratamente anti-covid? Disperarea oamenilor în fața strivirii lor iminente de prețurile la energie și gaze? Debilizarea societății prin exacerbarea mediatică a crizelor? Amenințările autorităților cu dictatura sanitară?

Toate aceste coșmaruri găuresc mințile românilor de o lună și jumătate. Și ce dacă? Politicienii care zac prin palate, fie ele Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului au o cu totul altă agendă. Înfiptul colților în gâtul adversarilor, pentru profit politic.

Criza guvernamentală a debutat isteric odată cu reizbucnirea pandemiei. Toamna. Detonatorii crizei au fost liderii USR la care s-au mufat și profitorii de la PSD.

Frenezia sinistră din mințile stângiștilor de rit nou, USR și de rit vechi, PSD, corelată cu galeriile lor de susținători din spațiul public care i-au încurajat să continue strivirea guvernării betege a PNL și a  domniei lui Klaus Iohannis s-a domolit ieri de-a dreptul comic. Ca apa învolburată de furtună peste care s-au aruncat butoaie cu ulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi, puțin după orele prânzului și după consultări ultra-rapide cu partidele parlamentare, președintele Iohannis l-a desemnat pe ministrul liberal al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, candidat la funcția de premier. Stop joc!

Ciucă este un om proaspăt în politică, nemânjit, perceput de public mai mult ca tehnocrat. Serios, ferm și aplicat. În decembrie 2020 când a fost numit de Klaus Iohannis premier interimar a dat dovadă, în doar trei săptămâni cât a ocupat funcția, de o eficiență nespecifică politicienilor.

Atunci, PNL nu l-a dorit ca premier plin. Liberalii în frunte cu șeful lor, Ludovic Orban, nu l-au considerat de-al lor. Ciucă a intrat în PNL în octombrie 2020. Luptele intestine din partidul cu profil canibal l-au făcut pe Iohnnis să renunțe. Iată că șeful statului nu este tocmai ceea ce s-a legendat pe numele lui. Că doar impune. Acum, președintele a revenit.

Și tot ieri, ca o sfidare publică la adresa lui Cioloș&USR, generatorii crizei guvernamentale, Iohannis a făcut imperial anunțul desemnării lui Nicolae Ciucă. Din mijlocul Palatului Cotroceni, umăr la umăr cu alesul său. Cu o săptămână în urmă, când l-a desemnat candidat pe Dacian Cioloș, Klaus Iohannis i-a anunțat sec pe români, în trei minute, într-o apariție TV, solo.

Practic, printr-o singură mișcare, șeful statului a măturat țopăiala politică a  USR. Căpos ca neamțul, Iohannis a expediat USR exact acolo unde a vrut el și unde neomarxiștii lui Dacian Cioloș nu au crezut nici o clipă că vor ajunge: direct în Opoziție. Alături de frații lor de cruce, PSD și AUR, cu care au dărâmat Cabinetul Cîțu chiar când covidul începea să muște din nou.

Klaus Iohannis i-a aliniat și pe cei din PSD. Socialiștii lui Marcel Ciolacu vor asigura sprijin parlamentar punctual guvernului minoritar PNL-UDMR.

Culisele puterii s-au transformat frumușel în puterea culiselor.

Liderii PSD care se jurau cu 72 de ore în urmă că nu vor accepta un guvern minoritar s-au grăbit ieri să explice publicului că numai din dragoste de țară și din dorința lor sinceră de a contribui la rezolvarea crizei covid se sacrifică și ar fi dispuși să voteze noul Guvern impus de Klaus Iohannis. Aplauze! Și hohote de râs!

Liderii PSD nu s-au înhămat la guvernare. De ce? Din lașitate! De frica de a nu deconta imagologic trecerea prin cea mai cruntă iarnă din ultimii 32 de ani, iarnă călărită de cele două crize ticăloase.

Comedia politică a continuat ieri și în sens invers. Răniți dur în orgoliul lor nelimitat, liderii USR, pe toate vocile, au început să strige amenințător că nu vor vota noul Guvern stabilit de Iohannis. De ce? Pentru că “nu putem să susținem un guvern minoritar. Noi votăm un guvern din care noi să facem parte” după cum a explicat de-a lungul zilei de joi, Dacian Cioloș.

Interesant. Același Dacian Cioloș le-a cerut cu trei zile în urmă parlamentarilor să-i valideze guvernul ultra-minoritar USR. Dar n-a fost să fie. Atunci se putea guverna minoritar. Acum, nu .

Românii să nu se amăgească! Tot circul politic demarat la începutul lunii septembrie de liderii USR prin plecarea teatrală de la guvernare în speranța că vor fi invitați înapoi în genunchi de către PNL și Klaus Iohannis care le vor da și capul lui Florin Cîțu pe tavă,  nu a avut nici o clipă în vedere beneficiul românilor.

Totul a făcut parte din pregătirea de către USR a terenului pentru alegerile din 2024. Ce crize sanitare și economice? Lasă, că se descurcă românii până la primăvară. Acum trebuie bătut fierul! Cât sunt încinși rivalii politici cu  gestionarea crizelor.

De ce? Liderii USR în frunte cu veșnicul  plantat în funcții de top, Dacian Cioloș, aveau nevoie de o lovitură politică puternică pentru a se profila drept jucători de forță numai buni de votat peste trei ani.

Scenariul? Călărirea PNL, a premierului liberal Cîțu  și a lui Klaus Iohannis. Rivalii politici identificați de USR.

Invitați la festin de către progresiști, liderii PSD au profitat cu lăcomie. Din același calcul: anul 2024.

Calcul greșit. Dacian Cioloș s-a epuizat la mai puțin de o lună de la alegerea lui în fruntea USR. Visul lui prezidențial s-a spart ca sticla lovită de o piatră. Este și va rămâne în imaginea publică drept un perdant de marcă: a primit cel mai mare număr de voturi de respingere a unui guvern din ultimii 32 de ani. Dată în calendar: 20 octombrie 2021.

Forțele interne și externe din Europa care au pariat pe el drept câștigător la președinția României în numele noii stângi globaliste, neomarxiste, se văd obligate să se reorienteze spre rezerva pregătită tot în afara țării. Laura Codruța Kovesi. Asta dacă nu primește un plus de energie din aceleași surse, a treia rezervă. Mult mai modestă. Cătălin Drulă.

La PSD lucrurile sunt aproape clarificate. Candidatul la prezidențiale vine programat tot din exterior. Și tot de pe zona stângii globaliste. De data asta, din SUA. Mircea Geoană.

Președintele Klaus Iohannis pare că este interesat mai mult de golf și de deplasări politice externe. Doar pare! Caută de mult în PNL un urmaș la Cotroceni. Așa cum a căutat să înfingă PNL la guvernare pentru a-l acredita ca fiind un partid responsabil, capabil să câștige alegerile multiple din 2024. Grea sarcină.

Urmașul pe care l-a identificat șeful statului în PNL pentru prezidențialele din 2024 este Nicolae Ciucă. Care nu e tras de sfori din exterior. Dar care are o relaționare bună cu structuri din Statele Unite datorită fostei lui cariere: general de front în Irak și Afganistan și șef al Armatei Române.

După ce va fi votat premier de Parlament, Nicolae Ciucă își va da proba de foc în ochii românilor prin gestionarea guvernării prinsă în cleștii celor două crize ticăloase.

Vestea bună este că, în scurt timp, România va avea din nou un guvern cu puteri depline condus de un om care a mai gestionat crize dure. Și care nu se sperie de pocnitori, indiferent de culoarea și de orientarea lor politică.

Vestea proastă este că această clasă politică cu care ne-am pricopsit pe cap rămâne preocupată doar de agenda personală: cum să-mi anihilez rivalul? Cum să câștig mai mult? Cât mai mult?

Remember: în decembrie 2020 s-au prezentat la vot doar 33% dintre alegătorii cu drept de vot. La ora asta, intenția de vot este estimată la 20%. Iar încrederea în politicieni este de 10%.

Bon voyage!