Viitor tot mai sumbru pentru România. Țara noastră este lider la un capitol negativ, cu efecte devastatoare

Viitor tot mai sumbru pentru România. Țara noastră este lider la un capitol negativ, cu efecte devastatoare Școlile trebuie să fie evaluate seismic. Sursa foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Tot mai mulți tineri abandonează școala înainte de vreme, iar România este lider la acest capitol, la nivelul Uniunii Europene. Țara noastră are cea mai mare pondere și este urmată de Spania și Italia.

Statistică alarmantă pentru România. Țara noastră are e cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii, după cum arată datele Eurostat. Astfel, anul trecut circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit înainte de vreme din sistemul de educaţie şi formare.

România, lider la abandonul prematur al școlii

Ponderea celor care au părăsit sistemul de educaţie timpuriu a scăzut constant în Uniunea Europeană în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021. În anul 2021, statele membre care au raportat cele mai scăzute ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost Croaţia (2%), Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%), Lituania şi Ţările de Jos (5%).

La polul opus, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15%), Spania, Italia (ambele 13%) şi Bulgaria, Ungaria şi Germania (12%), conform Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar timpuriu la sub 9% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030. Şaisprezece state membre au atins deja ţinta pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Comparativ cu anul 2011, aproape toate statele membre ale UE au raportat o pondere mai mică a persoanelor care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare în 2021, cu excepţia Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei şi Germaniei, care au raportat toate o creştere mică (sub 3 puncte procentuale).

Top cinci ţări cu cea mai mare pondere a persoanelor care abandonează devreme studiile

România

În 2021, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.

Spania

În Spania, circa 13% din persoanele din această categorie de vârstă au abandonat studiile devreme.

Italia

În Italia, ponderea cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare a fost identică cu cea din Spania, de 13%.

Bulgaria

În 2021, 12% dintre bulgarii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani renunţaseră la studii prea devreme.

Ungaria

Ponderea ungurilor din această categorie de vâsta care au renunţat la studii a fost la fel ca cea a bulgarilor, de circa 12%.