O nouă criză în România: bolnavii au rămas fără tratamente. Care este soluția autorităților

O nouă criză în România: bolnavii au rămas fără tratamente. Care este soluția autorităților Sursa Foto: Arhiva EVZ

România se confruntă cu o nouă criză din cauza inflației. Pacienții cu diabet, cancer sau probleme cardiace au rămas fără medicamente, iar autoritățile spun că tratamentele din țară sunt puține.

Din cauza inflaţiei, pacienții în stare gravă au rămas fără medicamente. Tratamentele pentru bolnavii de cancer, pentru cei cu diabet sau cu probleme cardiace nu se mai găsesc, iar criza se adâncește.

În luna mai au dispărut zeci de medicamente vitale pentru bolnavii cu probleme oncologice, cardiologie, hepatice, pneumologice, hematologice sau reumatologice. Din cauza costurilor pentru transport ridicate, aceștia au rămas fără tratamentele necesare.

România s-a confruntat cu o criză asemănătoare și la începutul pandemiei când medicamentul vital pentru cei cu probleme endocrinologice a fost scos de pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele care au cancer, diabet sau grave probleme de respirație așteaptă luni întregi pentru medicamente, iar cantitățile sunt din ce în ce mai puține.

Şi cei care au nevoie de imunoglobulina au mari probleme. Tratamentul nu se mai găsește în țară de ceva vreme.

Singura soluție care a mai rămas

Asociaţia pentru Medicamente Generice a declarat că singura soluție este ca taxa clawback să fie redusă cu 6%. Criza medicamentelor se adâncește, iar autoritățile trebuie să găsească o salvare pentru persoanele cu boli grave.

Anunțul serii! Ce spune Alexandru Rafila despre antiviralele Molnupiravir şi Paxlovid

Sursa: Arhiva EVZ

"În ultimii ani au dispărut 2.500 de medicamente şi numărul continuă să crească. Mai mult, numărul medicamentelor care intră în România este mic comparativ cu ţările din regiune. Dacă în perioada 2017-2019, în România au intrat 350 de medicamente, în Cehia numărul a fost dublu, în Polonia de patru ori, iar în Germania de şase ori. Deci nu numai că pleacă medicamente, medicamentele care vin sunt puţine. Soluţia este reducerea cu 6% a taxei clawback. Vedem că în perioada 2015-2021, prin intrarea medicamentelor generice în România, au fost făcute economii de 780 de milioane de euro. Putem spune că o astfel de măsură de reducere a claback-ului cu 6%, nu numai că va creşte accesul pacienţilor români la medicamente, dar la sfârşitului anului 2025 vom avea şi o reducere de cost de 17 milioane de euro" a declarat Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România la Antena 3.