Evenimentul Zilei > Actualitate > VIDEO. Unic în România: 215 chitariști cântă în același timp în centrul orașului
VIDEO. Unic în România: 215 chitariști cântă în același timp în centrul orașului

VIDEO. Unic în România: 215 chitariști cântă în același timp în centrul orașului

Aproximativ 150 de copii, cărora li s-au alăturat alte câteva zeci de chitariști cu experiență, au cântat împreună Andrii Popa sau Let it be în Piața Mică a Sibiului.

Concertul a avut loc în cadrul primei ediții a Sibiu Guitar Meeting, care s-a încheiat sâmbătă seara după trei luni de repetiții în care tinerii din oraș au primit un singur îndemn: ”pune mâna pe chitară”. Îndemnul a fost lansat de Asociația Culturală Play, organizatoarea proiectului, și pus în practică de Manole Vlad, chitaristul de la Antract. Acesta a repetat toată vara cu cei 150 de copii care s-au înscris în proiect, astfel încât la final aceștia să poată prinde acordurile unor piese celebre semnate de Phoenix, Vali Sterian, Beatles, Guns n’ Roses sau Rolling Stones.

”Ar trebui să ia exemplu toată țara”

La concertul de sâmbătă, organizat în Piața Mică a Sibiului, au fost invitați să ia parte și chitariști ”cu pricepere” în mânuirea celor șase corzi ale chitării. Cântările au fost ”dirijate” de instrumentiști ai unor formații precum Antract, Guilty Lemon sau Oldies Band. ”Așa ceva nu s-a mai făcut niciodată în România. Sper să facă la fel, să pună mâna pe chitară, și orădenii, și clujenii, și brașovenii, dar, mai ales, și bucureștenii. Bravo părinților”, a vorbit de pe scena din Piața Mică prezentatorul serii, Cristi Hrubaru.
Pe de altă parte, Călin Turcu, unul dintre ”vârstnicii” care a venit să îi susțină pe copii cu propria sa chitară a remarcat bucuria celor mici. ”Acești copii trebuie aplaudați și încurajați să progreseze; pe de altă parte să încununezi munca de câteva luni cu un concert amplificat, acompaniat de o formație profesionistă și alți 200 de chitariști e un sentiment grozav și nu poate decât să te facă să continui. Îmi povestea un prieten imediat după eveniment că fața luminoasă și zâmbitoare a puștilor a fost priceless, mai impresionantă decât sincronizarea cântării”, a scris Călin pe blogul său.

Toată lumea la Joe Satriani

În cadrul Sibiu Guitar Meeting au fost organizate și tombole la care au participat copii care ”au pus mâna pe chitară”. Premiul cel mare a fost o chitară Fender Squier Stratocaster, marcă preferată de nume celebre precum Kirk Hammet (Metallica) sau Eric Clapton.
În plus, cei 150 de copii care au cântat împreună sâmbătă seara se vor întâlni cât de curând, la unul din concertele pe care chitaristul Joe Satriani le va susține la Cluj Napoca (pe 12 și celălalt pe 13 octombrie). Organizatorii concertelor au fost atât de impresionați de evenimentul de la Sibiu încât au decis să ofere fiecărui copil care a cântat în Piața Mică un bilet la un concert al legendarului chitarist.