VIDEO. Tinerii ce studiază în Amsterdam se întorc acasă fără meserii. Mirel Curea: „Românii au dat peste cap piața imobiliară”
- Bucur Sorina
- 11 iulie 2024, 18:38
În cadrul podcastului Hai România, Mirel curea și Octavian Hoandră au discutat despre mai multe subiecte. Printre acestea s-au aflat și tinerii români ce aleg să plece în străinătate pentru a studia, însă aceștia se întorc fără meserii serioase.
Mirel Curea a spus că sunt părinți români ce fac eforturi extrem de mari pentru ca tinerii să plece peste hotare. Acesta a spus că este foarte bine că ei învață într-o limbă străină, însă problema este că ei nu învață o meserie clară.
Se duc peste mări și țări pentru studii și se întorc cu nimic
Taxele la aceste facultăți sunt extrem de mari, iar când se întorc acasă sunt fără meserii și nu au unde să se angajeze. Tinerii sunt de părere că dacă faci o facultate în străinătate, atunci este obligatoriu să găsești un loc de muncă. În acest context vinovați sunt părinții deoarece ei nu se informează înainte de a-și trimite odraslele peste hotare. Aceasta este o alegere ce trebuie făcută în cunoștință de cauză. Tinerii trebuie să fie duși să vadă mai multe meserii.
Jurnalistul Mirel Cirea a dat și un exemplu clar pentru a clarifica această situație. Acesta a vorbit despre actori ce nu sunt luați în distribuție și nu au un venit pentru a se întreține. El spune că alegerile se fac după ce se știe nu după ce se visează.
„Du-ți copilul să vadă un cabinet medical, un cabinet de psihiatrie, să vadă un atelier de ceasornicărie, unul de tâmplărie, un casino, de ce nu? Că și crupier e o meserie”, a declarat Mirel Curea.
E la modă să îți trimiți copilul la studii în Amsterdam
Este o modă acum ca tinerii din România să fie trimiși la Amsterdam să studieze în special științele comunicării. Românii au dat peste cap prețurile pe piața imobiliară, mai ales că sunt mii de garsoniere ce sunt închiriate anual.
„Românii au dat peste cap piața imobiliară. S-a scumpit ca la voi în Cluj. Nu mai găsești o garsonieră. Sunt mii de copii români ai căror părinți le caută garsonieră în fiecare an să aibă unde să stea că aștia olandezii nu asigură cazarea studenților, iau doar banul”, a spus jurnalistul. De asemenea, Mirel Curea a spus că părinții se împrumută la bănci pentru a-și putea întreține copiii la studii peste hotare.
Chiar dacă eforturile părinților sunt extrem de mari, copii se întorc fără meserii serioase. În acest context nu se iau în calcul tinerii ce studiază în străinătate medicina sau politehnica.
„Noi trăim în ziua de astăzi. nimeni nu se mai gândește, bă, ce fac cu hârtia asta (n.r. diploma). Cheltuiește o grămadă de bani și vine cu o hârtie. Nu au toți norocul prietenului tău Voiculescu”, a continuat Octavian Hoandră.
Întreaga înregistrare a podcastului Hai România de joi, 11 iulie, poate fi urmărită aici.