Evenimentul Zilei > Actualitate > Video ŞOCANT în ARTICOL: Un lunetist israelian împuşcă un MANIFESTANT palestinian şi se BUCURĂ
Video ŞOCANT în ARTICOL: Un lunetist israelian împuşcă un MANIFESTANT palestinian şi se BUCURĂ

Video ŞOCANT în ARTICOL: Un lunetist israelian împuşcă un MANIFESTANT palestinian şi se BUCURĂ

Într-un video din decembrie 2017 se poate vedea un lunetist israelian împuşcând un manifestant palestinian şi bucurându-se de fapta sa. Israel Defence Forces (IDF) deschide o anchetă.

 Imaginile au fost înregistrate prin intermediul unei arme de mare precizie. Durează mai puţin de un minut şi arată momentele în care un lunetist al armatei israeliene loveşte şi răneşte la picior un manifestant palestinian. Faptele se petrec pe 22 decembrie anul trecut (şi nu la recentele proteste, cum au crezut unii utilizatori de pe web) şi s-au întâmplat la Kissufim, o zonă din apropierea Fâşiei Gaza.

În video se aud soldaţi care îşi împart obiectivele, comandantul care dă ordine să se deschidă focul şi lunetistul care aşteaptă din pricina unui copil aflat în apropiere. Apoi împuşcătura şi palestinianul care se prăbuşeşte la pământ. Moartea omului este însoţită de strigăte de bucurie ale soldaţilor: ''Wow, ce video!'', ''unul a fost lovit în cap!'', ''un video legendar'', '' a sărit în aer'', ''dispăreţi fii de c…e''. Forţele de apărare israeliene au declarat că ''după ce au încercat să împrăştie pe cei ce erau revoltaţi, o împuşcătură a fost trasă în direcţia unui palestinian cunoscut că ar fi liderul lor''.

La sfârşitul unei anchete preliminare armata israeliană justifică de fapt pe lunetist, blamând însă pe cel care a filmat scena. Un comunicat al purtătorului de cuvânt militar precizează că faptele au avut loc pe 22 decembrie la punctul de ieşire Kissufim, în timpul ''violentelor dezordini'', care au durat 4 ore, din partea palestinienilor care aruncau cu pietre încercând să distrugă sârma-ochiuri de la graniţă. După avertismente verbale, după recurgerea la mijloace de împrăştiere neletale şi focuri de armă în aer, lunetistul a tras un singur foc către cel care părea organizatorul incidentelor, care a fost rănit la un picior. Împotriva militarului care a filmat, însă, vor fi luate măsuri disciplinare.

Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de ministrul Apărării Avigdor Lieberman, potrivit căruia ''lunetistul ar trebui să primească o decoraţie, în timp ce acela care a filmat ar putea fi degradat''. Şi ministrul Educaţiei, Naftali Bennett a elogiat soldaţii protagonişti ai filmării. Încă de săptămânile trecute, şeful Apărării  avertizase că oricine se apropie de barieră o face conştient fiind că îşi pune viaţa în pericol. Şi comentând despre cei 32 de palestinieni ucişi, a susţinu că la Gaza ''n-au existat nevinovaţi", notează Huffingtonpost.

VIDEO: