VIDEO! Momentul în care medicul Rafila „leșină” de râs la auzul declarațiilor Ministrului Sănătății

VIDEO! Momentul în care medicul Rafila „leșină” de râs la auzul declarațiilor Ministrului Sănătății

Invitat la emisiunea „Marius Tucă Show”, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, nu s-a mai putut abține și a izbucnit într-un râs molipsitor, când jurnalistul i-a citit una dintre cele mai recente declarații ale Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

„Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca şi intensitate a creşterii numărului de cazuri de la o zi la alta - nu suntem în scădere - suntem în momentul în care, dacă respectăm următoarele săptămâni nişte lucruri, ar trebui să ajungem la un platou (...). Eu aş vrea să se stabilească la 1.200, la 1.300, dar el se poate stabili la 1.500. Dar 1.500 la 10 zile înseamnă încă 300 de cazuri în plus pe terapie intensivă", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, luni seară, la TVR.

Ieri, Alexandru Rafila a spus că se așteptă ca numărul cazurilor de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească în următoarele săptămâni.

Rafila explică acest lucru prin faptul că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, respectiv decese.

Alexandru Rafila a declarat luni seară, la Digi24, că, statistic, 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă.

De asemenea, el a mai arătat că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, pentru că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, boala se agravează într-o perioadă de timp. Tocmai de aceea, este de așteptat ca această perioadă pe care o traversăm acum, cu peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi, să aibă consecință creșterea numărului de pacienți în stare gravă și chiar decese peste câtva timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluție, care este predictibilă.

Alexandru Rafila a mai arătat că este normal ca numărul de cazuri noi de coronavirus să rămână ridicat chiar și la mai puține teste efectuate în weekend, pentru că în weekend se testează în principal persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descoperă un caz la o mie de teste.