VIDEO. Legionarul P. P. Panaitescu ar fi scăpat de închisorile comuniste doar pentru că scria despre cultura slavă! Cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, la podcast „HAI România”

VIDEO. Legionarul P. P. Panaitescu ar fi scăpat de închisorile comuniste doar pentru că scria despre cultura slavă! Cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, la podcast „HAI România”

România. În cadrul podcastului de la „HAI România”, jurnalistul Dan Andronic l-a avut drept invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu alături de care au dezbătut mai multe subiecte printre care și mișcarea legionară din țara noastră. Iar punctul în care această ideologie s-a întâlnit cu comunismul în România sunt foarte multe de afirmat, sunt numeroase personaje de adus în față.

Iar Alex Mihai Stoenescu fix despre asta vorbește și-l introduce în discuție pe Petre P. Panaitescu, un personaj al istoriei ce ajucat un rol foarte important în acea perioadă, în anii 1940. „La aceea vreme, mișcarea legionară don România avea un senat propriu compus dintr-o pătură a omenilor intelectuali, oameni în vârstă, înțelepți”, povestește istoricul la podcastul de la HAI România. „Iar acest senat, se pare, era condus chiar de Petre P. Panaitescu care a ajuns cumva, prin această conjunctură, chiar rector al Universității de la București”.

Petre P. Panaitescu a fost norocos

Astfel, scriitorul și istoricul Petre P. Panaitescu a fost liderul formal al mișcării legionare din România în ultimii ani înainte de venirea comuniștilor la putere. Și un obicei al acestora din urmă era să-i ancheteze și mai apoi să-i aresteze pe acești legionari. Însă nu acesta ar fi fost scenariul și în ceea ce-l privește pe Panaitescu. Alex Mihai Stoenescu spune că acesta ar fi avut un avantaj, în comparație cu ceilalți.

„Ei bine, ce se întâmplă? Specializarea profesională, pregătirea academică a lui Petre P. Panaitescu era istoria și cultura slavă. Era doctor în slavism, în limba slavonă. Studia în cancelarii, cerceta prin documete, asta făcea el. Iar prin prisma acestui fapt, comuniștii nu și-au bătut foarte tare capul cu el. A fost anchetat, a fost arestat la domiciliu și se pare că ar fi ajuns preț de câteva zile, o săptămână și pe la Jilava, dar nimic mai mult”, descrie Alex Mihai Stoenescu cele întâmplate atunci.

Nu era de acord cu sovieticii

În acest fel, istoricul Panaitescu ar fi fost lăsat să scrie pe mai departe despre slavi și despre istoria acestora, despre cultura și limba lor. Pe comuniști i-a interesat atunci ca el să facă această legătură între români și slavi. Alex Mihai Stoenescu spune cum rușii aveau această dorință, să demonstreze că slavii au fost cei care au ajuns pe teritoriul României primii și că românii și ei fac parte din aceeași familie, ar fi același popor.

„Numai că ceea ce scria Petre P. Panaitescu nu avea legătură neapărat cu ideologia stalinistă din acea perioadă. Rușii credeau că poporul român este format din muncitori din țărani și că pătura de intelectuali din acest teritoriu este formată exclusiv din străini”, continuă Alex Mihai Stoenescu. „În schimb, Petre P. Panaitescu scrie că nu este deloc așa, că și regele este român, că și negustorii sunt români, că intelectualii sunt români. Respingea faptul că acest popor este format din țărani și muncitori”.