Evenimentul Zilei > Social > Video incredibil pe care nu-l poți rata! Sunt 6 minute cu Maximul Solar care te vor uimi
Video incredibil pe care nu-l poți rata! Sunt 6 minute cu Maximul Solar care te vor uimi

Video incredibil pe care nu-l poți rata! Sunt 6 minute cu Maximul Solar care te vor uimi

Soarele trece prin nişte schimbări fabuloase. Totul se poate vedea într-un nou videoclip realizat de Solar Dynamics Observatory (SDO) de la NASA. 

Ce înseamnă 10 ani pentru soarele nostru de 4,6 miliarde de ani ? Probabil cât o secundă pentru noi. Iar în uimitorul videoclip, intitulat „ O decadă a Soarelui ”, astronomii au compilat 425 de milioane de imagini de înaltă definiție ale soarelui, surprinse o dată la 0,75 secunde între 2 iunie 2010 și 1 iunie 2020.

Fiecare secundă a videoclipului reprezintă o zi din viața Soarelui

Pe parcursul acelui deceniu, soarele suferă schimbări majore, încetul cu încetul se observă umplerea magnetică enormă cunoscută sub denumirea de pete solare , care au atins apogeul în jurul anului 2014 înainte de a se estompa din nou.

Starea soarelui nu a fost o surpriză, la fiecare 11 ani sau mai mult, polii magnetici ai soarelui îşi schimbă brusc locurile: Nordul devine Sud şi invers. Atunci activitatea magnetică solară începe să se estompeze, iar suprafața soarelui începe să arate ca o mare liniștită de foc galben. Această perioadă de calm relativ se numește minim solar (și în prezent suntem în mijlocul unuia).

La jumătatea filmului veţi observa cum Soarele devine violent

Activitatea magnetică crește până la o intensitate vibrantă, cunoscută sub denumirea de maxim solar, iar suprafața  se umple cu pete solare gigantice. Fiecare vârf maxim  semnalează practic începutul unui nou ciclu solar.

Aceste schimbări sunt greu de observat de pe Pământ cu ochiul liber,  dar satelitul SDO al NASA le poate vedea clar, deoarece monitorizează steaua noastră în lumina ultravioletă extremă. Aceste lungimi de undă ultraenergetice pătrunde prin strălucirea soarelui și dezvăluie schimbările magnetice abundente din atmosfera cea mai exterioară a soarelui sau corona. Este un spectacol uimitor care merită văzut.

Mai jos aveţi imaginile realizate de satelitul SDO  de la NASA care sunt cu adevărat uluitoare:

Sursa acstor imagini incredibile este NASA. Filmul de mai sus, postat pe site-ul oficial, a putut fi realizat cu ajutorul  satelitului SDO  deţinut de Administrația Națională Aeronautică și Spațială.