Editura Evenimentul si Capital

VIDEO. Dispreț de miliardar. Elefantul împăiat al lui Ioan Niculae și sfârșitul lui Hemingway

Elefantul împăiat al lui Ioan Niculae și taxidermistul său
Autor: | | 7 Comentarii | 1637 Vizualizari

Se spune că vânătorul este cel mai mare iubitor de vânat. Normal că, de n-ar mai fi vânat, n-ar mai avea ce împușca. Dar s-au cam dus vremurile când ai noștri pasionați de cinegetică împușcau vulpi și le făceau gulere nevestelor, iepuri pentru căciulile copiilor sau mistreți și căprioare pentru tocănițe. Acum se împăiază elefanți pe care îi expui, apoi, în sufragerie.

La 20 de kilometri vest de Pretoria, capitala Africii de Sud, se află un loc cu adevărat sinistru. Vlakplaas - o fermă devenită în ultimii ani centru de recuperare și naturopatie - e locul unde opozanții regimului de apartheid erau aduși în anii ‘80, torturați sau „convertiți”, prin mijloace reminiscente gulagului sovietic sau experimentului Pitești. Mai târziu, unitatea de elită a poliției sud-africane care se ocupa de asta, nume de cod C10, și-a contopit numele cu locația și-a rămas în mentalul colectiv sub titulatura simplă, dar care încă inspiră teroare: Vlakplaas. Pur întâmplător, în apropiere de fostul lagăr de concentrare se află sediul firmei lui Dieter Ochsenbein, un taxidermist. Taxidermiștii nu conduc taximetre, ci împăiază animale. Iar anul acesta Dieter a dat lovitura, când mogulul nostru Nr. 1, domnul Ioan Niculae, a trimis spre împăiat prada împușcată în safari-ul din Hoedspruit, Limpopo. Un ditamai elefantul! În cuvintele celor din Times, miliardarul a zburat cu un Boeing 737 privat, a plătit sume frumușele pentru luxul de-a împușca un mascul de patru tone și jumătate, și încă și mai mult pentru a-l aduce, împăiat, la București. Totul a transpirat în presă și, cu puțină bunăvoință, a devenit evident că domnul Niculae s-a asigurat că inclusiv fildeșii exemplarului ucis vor fi folosiți de Ochsenbein, care și pozează cu rezultatul final al muncii sale pentru Times.

Elefantul lui Ioan Niculae și oftatul cinegetic al lui Adrian Năstase

Vânătoarea de elefanți, de la Hemingway încoace, este văzută de mulți ca fiind apogeul sportului vânătoresc pe uscat. Mult sânge și cerneală s-a scurs, pe de altă parte, pe seama braconajului pentru obținerea colților folosiți apoi în traficul ilegal de fildeș. Spre exemplu, în 1979 pe continentul african trăiau 1.3 milioane de exemplare. Până în 1989, timp în care apartheid-ul își trăia apogeul, și decăderea, în Africa de Sud, mai rămăseseră doar 600 de mii de elefanți. Doar în ultimii 10 ani, peste 75 de mii de capete au fost ucise. Contravaloarea? La vreun miliard de dolari. Din care peste 80% sunt bani negri.

E greu de spus ce culoare au banii domnului Niculae. Cert este că domnia sa i-a folosit într-un club exclusivist unde primești toate hârtiile și aprobările la mână. Doritorului de senzații tari nu-i va fi greu să intre pe Internet și să afle cât costă satisfacerea unei pofte extravagante ca aceasta. Pe Africa Hunting, un portal cu specific, un domn se laudă că mai are „doar” patru exemplare la prețul modic de 21 de mii de dolari, cu aprobările – inclusiv CITES (pentru fildeș) – dar fără toate celelalte, adică asigurare medicală, cazare etc. Pentru asta, necăjitul care moare dacă nu împușcă și el un elefant trebuie să mai scoată niște firfirei din buzunar. Mândri nevoie mare, doi masculi alfa pozează, în reclama aferentă ofertei, în fața unui elefant mort. Și în România, probabil, Adrian Năstase oftează citind despre aventurile de drumeție ale domnului Niculae...

De la zimbrii noștri la elefanții lor

LIVE VIDEO Halep joaca ACUM la dublu pentru un succes ISTORIC

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI