Absurditatea economiei din România. Deciziile lui Ceaușescu afectau producția și exportul. Video

Absurditatea economiei din România. Deciziile lui Ceaușescu afectau producția și exportul. Video Istoria secretă. Sursă foto- podcast „Hai România”

Profesorul, Lavinia Betea,  a fost invitată, astăzi, la noua ediție a podcastului „Istoria Secretă”, prezentă  pe canalul de Youtube „Hai, România”. Acest episod scoate în evidență complexitatea și absurditatea sistemului economic și administrativ din România comunistă.

Decizia lui Ceaușescu de a nu se importa materii prime fără semnătura lui reflectă gradul extrem de centralizare și control al regimului.

Absurditatea economiei din România

În această parte a podcastului se ilustrează impactul deciziilor luate de Ceaușescu asupra economiei. Cu alte cuvinte modul în care informațiile și percepțiile erau filtrate și controlate. Astfel, Lavinia Betea prezintă un episod din cartea sa, care arată nebunia produsă în momentul datoriei externe.

„În străfundurile lui, lucruri pe care nu le va mărturisi nimeni în manieră direct, își dorea mai mult. Însă, revenind la realitatea pe care putea s-o cunoască, putea să cunoască foarte bine pentru că și oamenii aceia care mergeau la Ștefan Gheorghiu se adunau în pauze povesteau spuneau despre realitățile lor. Eu chiar am dat un exemplu în carte, ce nebunie era în momentul plății datoriei externe, când la Arad stăteau zecile de vagoane aliniate în curte și nu plecau”, povestește doctorul Lavinia Betea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relatarea Laviniei Betea în ceea ce privește exporturile din perioada comunistă scoate la suprafață disfuncționalitățile create personal de Nicolae Ceaușescu. Faptul că exporturile erau sistate din cauza unei vopsele arată un nivel de birocrație dus la extrem.

„Nu erau exportate, dar noi nu știam de ce. Că nu-i făcut planul la export, asta scriai în ziar, că directorul nu ar fi știut nici el să-ți povestească. După am aflat că de fapt ele nu plecau, le-am găsit discutate la nivelul grupului de decizie pentru că lipsea pentru finalizarea lor o anumită vopsea și vopsea de import și Ceaușescu dăduse indicația prețioasă. Nimic de import să nu se mai facă fără semnătura lui”, mai ilustrează Lavinia Betea.

Ion Iliescu prezentat drept cel mai bun

Teoria complotului legată de ascensiunea lui Ion Iliescu la putere indică o influență din umbră a lui Virgil Măgureanu. În urma sforilor trase de acesta, Iliescu avea să își înceapă ascensiunea spre poziția de lider.

„În centrul temei de complot prin apropierea de beneficiarul complotului care s-a și dovedit a fi acela pe care el îl intuise. Cred că a fost primul care i-a spus lui Ion Iliescu „dumneavoastră sunteți cel care ar trebui să urmați, dumneavoastră sunteți cel mai bun” sigur că nu cunosc formularea exactă”, conform invitatei podcastului

Potrivit profesorului, Lavinia Betea, Lenin a prezis pericolele în urma birocratizării revoluționarilor. Cu toate acestea, domnia lui Ceaușescu a dus la o stagnare și la o izolare față de realitatea socială.

„Da, s-a dus la Timișoara și s-au întâlnit. Nu era singurul care credea acest lucru. Și mai ales oamenii nu știau că un conducător comunist, deși Lenin, spusese că funcțiile acestuia ar trebui să nu fie până la moarte. Mai mult decât atât, Lenin fusese destul de cinic și spusese că după 50 de ani, revoluționarii nu mai sunt apți de revoluție. De a conduce de schimbare și că ar trebui trimiși la strămoși după 50 de ani. Că altfel devin niște birocrați”, mai spune Lavinia Betea.

Revista presei