Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat, vine la București pentru a discuta despre statul de drept. Nuland nu se întâlnește cu Ponta!

Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat, vine la București pentru a discuta despre statul de drept. Nuland nu se întâlnește cu Ponta!

Victoria Nuland, asistent al secretarului american de Stat, John Kerry, va face o vizită în România în perioada 10-11 ianuarie, anunță Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat de presă.

La București, Victoria Nuland se va întâlni cu oficiali guvernamentali de rang înalt și cu reprezentanți ai societății civile pentru a discuta probleme bilaterale și regionale, printre care eforturi de consolidare a statului de drept, se arată în textul citat. Potrivit unor informații neoficiale, ea nu va avea nici o întâlnire cu premierul Victor Ponta. În schimb, ea va fi fi primită la Palatul Cotroceni de către președintele Traian Băsescu și va avea o întrevedere cu ministrul de Externe, Titus Corlățean. Vizita oficialului american, care este și șeful biroului Europa și Euroasia din Departamentul de Stat, are loc în contextul unui turneu european care mai include escale la Haga, Berlin, Vilnius și Paris. În vara lui 2012, în contextul turbulențelor politice de la București, secretarul de Stat de atunci, Hillary Clinton, l-a trimis la București pe Philip Gordon, diplomatul american care ocupa atunci postul deținut acum de Victoria Nuland, pentru a avertiza asupra efectelor încălcării principiilor statului de drept. Întrebat de jurnaliști despre vizita oficialului american la București, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că pe agendă se află probleme legate de parteneriatul bilateral strategic, recunoscând că în discuție vor fi aduse și cele legate de statul de drept „care la un moment dat pot părea sensibile”. Ministrul a precizat că, din punctul de vedere al părții române, este mai bine ca aceste aspecte să fie clarificate direct și nu prin intermediul altor mijloace. Victor Ponta: Adrian Năstase, condamnat politic Președintele Traian Băsescu s-a declarat îngrijorat, ieri, de atacurile premierului Victor Ponta la adresa justiţiei făcute în ultima perioadă.

Șeful statului i-a cerut  "imperativ" premierului să înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru.
Premierul Victor Ponta a declarat cu o seară înainte, la România Tv, că lui Adrian Năstase i s-a făcut o mare nedreptate. "Adrian Năstase e un condamnat politic, o victimă a regimului Traian Băsescu şi un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timoşenko", a mai spus Victor Ponta. "Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură şi ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust", a arătat Ponta. Totodată,  Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu nu a procedat bine atunci când i-a transmis procurorului general că-l va suna de câte ori va considera că este nevoie şi a adăugat că viitorul preşedinte al României nu trebuie să mai fie "şapte şefi în unul". "Marțea neagră" din Parlament Pe 10 decembrie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților au apărut o serie de legi controversate. Proiectul legii amnistierii a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, după ce PNL, PPDD și PDL au anunțat că vor vota împotriva proiectului de lege, iar președintele PSD Victor Ponta s-a exprimat împotriva acestuia.
Legea amnistierii are ca obiect reglementarea amnistierii infracțiunilor pentru care Codul Penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la patru ani, inclusiv amenda, precum și grațierea în întregime a pedepselor de până la șase ani aplicate de instanța de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei. Parlamentarii, scoşi din categoria funcţionarilor publici În acest moment legea a fost retrimisă la comisia juridică, urmând să fie supusă dezbaterii publice.
Tot în acea zi, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Tot marţi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

CITIȚI Și:

  • Traian Băsescu îi cere "imperativ" lui Victor Ponta SĂ NU MAI ATACE justiția
  • Legea AMNISTIERII divizează USL. PSD a decis retragerea proiectului, după ce PNL a anunțat că nu îl votează. VEZI documentul
  • Victor Ponta: Modificările la Codul Penal s-au făcut fără consultarea CSM și a Ministerului Justiției. Forma finală va fi acceptată de Comisia Europeană

Ne puteți urmări și pe Google News