Victor Stănculescu, eliberat condiționat

Victor Stănculescu, eliberat condiționat

Fostul general a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluției de la Timișoara.

El are 85 de ani și a executat până acum mai mult de o treime din pedeapsă.

Tribunalul Ilfov a acceptat cererea de eliberare condiționată a lui Victor Athanasie Stănculescu. În vârstă de 85 de ani, fostul general a fost încarcerat din octombrie 2008. În cererea de eliberare condiţionată, Stănculescu a arătat că a executat mai bine de cinci ani de închisoare din pedeapsa de 15 ani la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a mai motivat că afecțiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.

Conform rechizitoriului, în 17 decembrie 1989, ministrul Apărării, Vasile Milea,a dat ordin ca „demonstranții să fie serios avertizați și apoi să se tragă la picioare”. Era vorba de manifestanții care protestau față de evacuarea pastorului Laszlo Tokes.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Constatând că situaţia poate scăpa de sub control, Nicolae Ceauşescu, informat aparent de evoluţia evenimentelor, a hotărât să-l trimită la Timişoara pe secretarul CC al PCR, Ion Coman, care să coordoneze activitatea de restabilire a ordinii şi de reprimare a demonstranţilor. Acesta a fost însoțit de gen.lt. Șefan Gușe, șeful Marelui Stat Major, gen.lt. Victor Athanasie Stănculescu, primadjunct al ministrului Apărării, gen.lt. Mihai Chițac, comandantul trupelor chimice şi al Garnizoanei Bucureşti, precum şi de alţi ofiţeri superiori”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au stabilit că fiecare dintre aceştia are o parte de vină în reprimarea manifestaţiilor de la Timişoara.

„Disciplina militară exclude supunerea oarbă și nu poate anula răspunderea față de orice crimă”, se arată în rechizitoriu. Între 17 și 20 decembrie 1989, la Timişoara, s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare.