Victor Paul Dobre a declarat, astăzi, la Constanța, că revenirea la alegerea primarilor este o problemă cu care, susține el, liberalii au fost consecvenți. “Actualul sistem într-un singur tur, o dată, nu este democratic pentru că până la urmă poți fi ales și cu 10-15 la sută din voturile unei comunități primar, deci primarul ales nu are suficientă legitimitate. A doua chestiune, limitează accesul democratic a unor noi forțe politice sau unor partide constituite conform legii în fiecare localitate și pentru localitate. Actuala lege este contra democrației. În fapt, actuala lege este făcută de PSD pentru PSD”, a spus deputatul PNL într-o conferință de presă, la Constanța.

 

Paramentarul  PNL; Victor Paul Dobre, susține că în 2010 când s-a adoptat legea care impune alegerea primarilor într-un singur tur, liberalii s-au opus. La fel și în 2015, la corectarea legii alegerilor locale. “Acum avem un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi și în continuare ne batem pentru acest lucru pentru că ne batem pentru democrație, pentru a pune la dispoziția celor care aleg opțiuni posibilitatea ca primarul ce va fi ales să reprezinte comunitatea  Să aibă o legitimitate, lucrul acesta îi dă mai multă forță, lucrul acesta creează majorități solide în consiliile locale astfel încât gestionarea activității autorităților publice locale să fie cât mai eficientă și să reprezinte cât mai bine pe cei care votează.”

 

Legea ar putea trece cu sprijinul forțele politice din parlament. “ALDE ar trebui să fie direct interesat să sprijine acest proiect de lege. Lucrul acesta s-a întâmplat la Senat, dar nu s-a mai întâmplat la Cameră. Chiar foarte ciudat pentru că sunt și ei complet dezavantajați. Ar trebui să fie înțelepciune și din partea altor forțe politice pentru că PSD nu mai are majoritatea singur în Cameră. Este o coaliție majoritară dar PSD este minoritar. Dacă interesul pentru democrație, pentru competiție electorală deschisă, pentru o cât mai bună reprezentare a cetățenilor ar prevala, acest proiect de lege ar trebui să treacă. Nu numai ALDE. Și UDMR-ul,” a declarat deputatul Victor Paul Dobre.

 

Te-ar putea interesa și: