Victimele masacrului din Pădurea Vulturi, înhumate în Cimitirul Evreiesc din Iaşi

Victimele masacrului din Pădurea Vulturi, înhumate în Cimitirul Evreiesc din Iaşi

Rămăşiţele umane din groapa comună descoperită la sfârşitul lui octombrie 2010 în Pădurea Vulturi din comună ieşeană Popricani au fost înhumate luni la Iaşi, în prezenţa mai multor rabini şi a ambasadorului Israelului în România.

Reprezentanţi ai cancelariilor rabinice de la Londra şi New York au participat luni, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi, la înhumarea rămăşiţelor celor ucişi de gloanţele armatei române în 1941, într-o pădure din comuna Popricani.

Groapa comună în care se aflau osemintele a fost descoperită la sfârşitul lunii octombrie 2010 de o echipă coordonată de cercetătorul Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi. Specialiştii au efectuat săpături, bazându-se pe recomandările unor localnici.

Groapa comună de la Popricani este prima de acest fel descoperită pe teritoriul României în ultimii 65 de ani, după ce, în 1945, tot în apropierea Iaşiului, au fost găsite trei situri conţinând 311 cadavre, dintre care 38 de copii între 1 şi 12 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperirea din Pădurea Vulturi a fost adusă în atenţia publicului de “Evenimentul zilei” şi “Ziarul de Iaşi”, la începutul lui noiembrie 2010. Ulterior, parchetul militar teritorial a preluat cauza, securizând zona şi trimiţând toate osemintele pentru cercetări la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Deşi IML nu a anunţat încă oficial datele expertizei efectuate, sursele EVZ susţin că ar fi vorba de rămăşiţele a circa 40 de persoane.

Calitatea civilă a victimelor e dincolo de dubiu, din moment ce în groapă au fost descoperite diferite obiecte precum nasturi de la haine, un ceas, o cataramă de curea şi chiar o talpă de pantof mărimea 35. Mai mult, săpăturile au scos la suprafaţă şi tuburi de gloanţe de calibru 7,92 CMC (Copşa Mică Cugir) sau PA (Pirotehnia Armatei) producţie 1939 şi 1940, folosite de armata română în război.

  • Echipa de istorici care a descoperit groapă comună a efectuat săpături în Pădurea Vulturi din Popricani bazându-se pe relatările unor localnici. Mărturiile acestora descriu acelaşi scenariu: cum au curs, în vara lui 1941, convoaiele de evrei dinspre Iaşi, dispărând definitiv în pădurea aflată pe un versant cunoscut în zonă sub denumirea de Valea Climoaiei. Puteţi citi mărturiile martorilor aici şi aici.
  • Descoperirea gropii comune din Pădurea Vulturi este pusă de istorici în rândul probelor care certifică crimele comise de armata română împotriva evreilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Documente de arhivă din dosarul procesului pogromului de la Iaşi, aflate în arhivele Muzeului Holocaustului din Washington şi ale CNSAS, arată că, în vara lui 1941, în zona Vulturi acţiona Regimentul 6 Vânători din Divizia 14. Ofiţeri ai acestui Regiment au fost condamnaţi pentru crime de război în 1948.