Evenimentul Zilei > Politica > Vicepreședinte Facebook: Am închis 500.000 de conturi cu știri false
Vicepreședinte Facebook: Am închis  500.000 de conturi cu știri false

Vicepreședinte Facebook: Am închis 500.000 de conturi cu știri false

Într-o audiere la Comisia Europeană, Lord Allen, vicepreședinte Policy Solutions la Facebook a declarat că, în ciuda măsurilor luate pentru protecția datelor personale, gigantul online are încă multe probleme.

Luni, 2 iulie, Comisia LIBE a PE a condus o audiere maraton pe subiectul care a inflamat întreaga lume: Cambridge Analytica-Facebook. Au participat reprezentanți din partea Facebook (Lord Allen – vicepreședinte Policy Solutions), din partea Comisiei Europene (comisarii Vera Jurova, Julian King, Andrus Ansip) și europarlamentari.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, membru al Comisiei LIBE, a oferit detalii despre desfășurarea audierilor. Grapini a adresat o întrebare concretă, pe tema protecției datelor, cu trimitere direct la jumătățile de adevăr pe care Facebook le-a servit lumii întregi, fără pic de reținere. „Concret, angajații dumneavoastră au în contractul de muncă obligația de a nu folosi datele noastre, pentru că dumneavoastră spuneți că ne protejați. Folosesc de mult timp aceasta platformă, dar nu am simțit nicio îmbunătățire. Blochez o persoană, revine, în fiecare zi sunt sesizată de cetățeni din țara mea că li se clonează conturile sau că pe contul lor apar știri pornografice, diverse alte informații pe care nu le distribuie ei. Ce faceți în aceste situații ? În ce procent credeți că veți putea limita știrile false?”, l-a întrebat Grapini pe reprezentantul Facebook.

Răspunsul oferit umanistei de către reprezentantul gigantului a cuprins scuze și explicații privitoare la soluțiile care se caută acum pentru ca drepturile fundamentale ale cetățenilor, viața privată, protecția datelor și dreptul de a primi si de a oferi informații corecte precum și dreptul la un proces electoral just sunt asigurate.

„Atunci când cineva pleacă din sistem, iar datele fac obiectul unui abuz, asta nu poate să aibă un impact și asupra noastră cu consecințe serioase. Îmi pare rău dacă ați avut experiențe neplăcute. Am închis cam 500.000 de conturi cu știri false de la începutul acestui an. Nu este în interesul nostru să aveți o experiență neplăcută. Sunt persoane care încearcă să ocolească sistemul și trebuie să fim atenți”, a răspuns reprezentantul FaceBook.