Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce a SPUS vicepremierul din UNGARIA despre TRIANON la “Tusvanyos”
Ce a SPUS vicepremierul din UNGARIA despre TRIANON la “Tusvanyos”

Ce a SPUS vicepremierul din UNGARIA despre TRIANON la “Tusvanyos”

Legea cetăţeniei pentru maghiarii din afara graniţelor a fost 'un răspuns la provocarea Trianon', a spus vicepremierul din Ungaria, Semjen Zsolt, vineri, la Universitatea de Vară 'Tusvanyos' de la Băile Tuşnad.

Răspunzând unei întrebări din public, Semjen a declarat că Ungaria 'nu ar fi pierdut dramatic atât de multă populaţie şi atât de mult teritoriu' în urma tratatului de la Trianon din 1920 dacă la acea vreme, la Budapesta, nu s-ar fi aflat la putere un 'guvern antinaţional, mincinos, de stânga'.

El a menţionat că Legea dublei cetăţenii din Ungaria, intrată în vigoare în 2010, a fost răspunsul pe care Guvernul Orban l-a dat 'provocării Trianon'.

El a mai spus, potrivit Agerpres, că această lege are şi un 'mesaj subliminal', reflectând 'tăria' cu care naţiunea maghiară 's-a ridicat de la pământ şi a supravieţuit' după această 'tragedie'.

'Trebuie să procesăm aceste dureri, să le analizăm (…) şi să le depăşim (…) Trebuie să vorbim despre această dramă (…) care a distrus vieţi, dar şi să ne mândrim de tăria cu care ne-am ridicat de la pământ şi am supravieţuit', a spus Semjen Zsolt.

Oficialul maghiar a mai menţionat că Ungaria şi Serbia au făcut, în ultimii ani, progrese importante pe calea reconcilierii istorice, iar acest lucru poate fi un exemplu pozitiv.

'Totdeauna le spun prietenilor români că, trecând dincolo de rănile istorice, Ungaria a reuşit să se împace cu Serbia (…) Şi dacă am reuşit să ne împăcăm cu sârbii, nu e vina noastră că nu am ajuns aici cu prietenii noştri români', a mai spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.

Cea de-a 28-a ediţie a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti Tusvanyos, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) şi Fundaţia Pro Minoritate, a început pe 18 iulie şi se va încheia pe 23 iulie, când va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: