Viața pe Terra va deveni imposibilă în viitorul apropiat. Vor urma dezastre naturale la foc automat

Viața pe Terra va deveni imposibilă în viitorul apropiat. Vor urma dezastre naturale la foc automatSursa foto. EVZ

Foarte multe semne vitale planetare arată foarte rău, iar în viitorul apropiat, viața pe Pământ va fi extrem de dificilă din cauza dezastrelor naturale.

Criza încălzirii globale se accentuează, iar procesul pare că a ajuns într-un punct ireversibil. Un studiu realizat de cercetători arată că există multe semne care fie se înrăutățesc, fie se apropie sau depășesc punctele critice. Emisiile de dioxid de carbon, acidificarea oceanelor și pierderea suprafețelor de pădure din Amazon înregistrează noi recorduri, după cum notează jurnaliștii britanici de la The Guardian.

16 dintre cele 31 de semne vitale planetare arată îngrijorător

Studiul a fost numit „World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021” și a fost publicat de Oxford University Press. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 16 din 31 de semne vitale planetare, inclusiv concentrațiile de gaze cu efect de seră, conținutul de căldură al oceanului și masa de gheață, au stabilit noi recorduri îngrijorătoare.

„Există dovezi din ce în ce mai mari că ne apropiem sau deja am depășit punctele de vârf asociate cu părți importante ale sistemului Pământului”, a declarat William Ripple, care este cercetător în ecologie și mediu la Universitatea de Stat din Oregon, unul dintre cei care au lucrat la studiul respectiv.

„Semnele vitale planetare actualizate pe care le prezentăm reflectă în mare măsură consecințele unei situații care nu seamănă cu ce se întâmplă în mod normal. O lecție majoră generată de pandemia de Covid-19 constă în faptul că chiar și transportul și consumul, dacă scad la un nivel mare, nu sunt suficiente pentru a opri efectele devastatoare. De aceea susținem că sunt necesare schimbări ale sistemului”, a mai avertizat William Ripple.

Emisiile de dioxid de carbon sunt la cote extrem de ridicate

Dacă pandemia de coronavirus a atras după sine multe schimbări ale vieții de zi cu zi, la capitolul emisiilor de dioxid de carbon nu au survenit mari modificări.

Utilizarea combustibililor fosili a scăzut în 2020, dar autorii unui raport publicat în revista BioScience au afirmat că dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot „au stabilit noi recorduri pentru concentrațiile atmosferice atât la finalul lui 2020, cât și în 2021”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News