Viața la bloc. Cine și ce plătește când se sparge o țeavă. Legea e clară

Viața la bloc. Cine și ce plătește când se sparge o țeavă. Legea e clară Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Viața la bloc. Dacă locuiești la apartament, este posibil să te confrunți cu diverse probleme, fie din cauza ta, fie din partea vecinilor. Un exemplu ar fi o țeavă de apă spartă, care poate cauza neplăceri considerabile. Situația devine și mai complicată atunci când puțini știu cine ar trebui să acopere costurile pentru reparații.

Experții clarifică faptul că responsabilitatea pentru pagube poate cădea fie asupra tuturor locatarilor dintr-un bloc, fie asupra proprietarului unui apartament individual, în funcție de circumstanțe.

Viața la bloc. Situațiile în care costurile sunt suportate de toți locatarii

Dacă o conductă de apă comună se sparge în apartamentul tău, costurile de reparație vor fi acoperite de toți proprietarii, proporțional cu cota-parte pe care o dețin în proprietatea comună.

Această cotă-parte se calculează pe baza suprafețelor utile ale fiecărui apartament, precum și ale spațiilor cu altă destinație decât locuința.

Dacă locuiește la ultimul etaj, iar terasa imobilului are fisuri, este important să informezi asociația de proprietari și să ceri reparația terasei de către profesioniști.

Costurile pentru aceste lucrări vor fi împărțite între toți proprietarii din imobil.

Viața la bloc. Dacă conducta de apă care s-a spart este exclusiv responsabilitatea ta și nu face parte din rețeaua comună a blocului, vei fi responsabil pentru toate costurile de reparație.

În plus, dacă deteriorarea cauzată de scurgerea de apă afectează apartamentele de dedesubt, vei fi obligat să le compensezi pe aceste persoane pentru pagubele suferite.

De asemenea, dacă un calorifer plin cu apă se sparge în locuința ta, va trebui să acoperi atât daunele cauzate, cât și orice cheltuieli suplimentare pentru pierderile de apă.

Instalator

Instalator. Sursa foto: fran1/ Pixabay

Ce alte obligații au proprietarii

Viața la bloc. Dacă se sparge o conductă de apă rece sau caldă care este comună întregului bloc și pentru a o repara este necesar să se deschidă un perete în locuința ta, ești obligat să permiți accesul specialiștilor în apartamentul tău.

Aceștia vor evalua daunele și vor efectua reparațiile necesare.

În această situație, costurile vor fi împărțite între toți proprietarii, proporțional cu cota-parte deținute în proprietatea comună.

De asemenea, dacă ai efectuat lucrări de amenajare în apartamentul tău și echipa de muncitori a provocat daune în locuința vecină, vei fi responsabil pentru acoperirea cheltuielilor necesare reparării acestor daune.

Viața la bloc. Îți poți schimba caloriferele doar cu acordul asociației de proprietari

De altfel, proprietarii de apartament trebuie să mai respecte o serie de reguli.

Astfel, dacă se intenționează înlocuirea unui calorifer vechi cu unul nou sau să faci modificări la instalația de distribuție a agentului termic, proprietarul are obligația de a efectua aceste modificări ale instalațiilor de distribuție a utilităților în interiorul apartamentului conform legii.

Calorifer, guvernul Ciolacu, termoficare

Calorifer. Sursa foto: Pixabay

Acest lucru trebuie realizat pe baza unui referat tehnic de specialitate emis de furnizorul de utilități, care va detalia efectele modificării respectivei instalații.

Orice modificare adusă proprietății individuale trebuie notificată asociației de proprietari, pentru a fi înregistrată în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a clădirii.

Totul se face prin depunerea unei copii a documentelor de autorizare, a procesului-verbal de recepție și a schițelor.

Totodată, dacă proprietarul unui apartament sau al unui spațiu cu altă destinație decât cea de locuință schimbă suprafața echivalentă termic pentru încălzire din acel spațiu, cota sa de participare la cheltuielile pentru încălzire va fi recalculată prin aplicarea unui coeficient de ajustare a suprafeței utile considerate, fără a afecta cota indiviză a apartamentului, potrivit Click.