Viața la bloc. Locul care îi dezbină pe locatari. Ce spune legea

Viața la bloc. Locul care îi dezbină pe locatari. Ce spune legeaBloc. Sursa foto Pixabay

România.  Multe persoane se plâng că nu au suficient loc în apartament și că nu știu unde să își depoziteze unele obiecte. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISUBIF) spune că acestea pot să se folosească de o boxă gospodărească.

Unde își pot depozita obiectele cei care stau la bloc

Aceste boxe se pot face la subsol, dar locatarii nu trebuie să depoziteze substanțe care reprezintă un mare risc de incendiu. „Potrivit prevederilor art.4.2.3 paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.

bloc

Bloc. Sursa foto Pixabay

Unii locatari scot pe casa scării obiectele care-i incomodează în locuință, dar au probleme cu vecinii. Obiectele nu trebuie să blocheze căile de acces.

Alte reguli pentru cei care stau la bloc

Locatarii trebuie să respecte și alte reguli. Aceștia sunt obligați să plătească pentru energia electrică consumată de ascensor, dar și cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații. Factura de energie electrică este distribuită între funcționarea ascensorului și spațiile comune. Cei care stau la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot solicita scutirea de la aceste costuri. În ceea ce privește mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecărui locatar.

bloc

Bloc. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Riscă amenzi mari

Cei care stau la bloc riscă amenzi mari și dacă dau muzica prea tare sau deranjează vecinii. Este interzis să facă zgomot, mai ales în orele de odihnă. De regulă programul de liniște este stabilit în intervalele de timp 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00. Amenzile sunt de peste 400 de lei. Aceștia ar putea fi sancționați și dacă fac mizerie pe scara blocului sau distrug liftul și scările.

Ne puteți urmări și pe Google News