Viața la bloc. Locatarii, obligați să plătească „taxa de înmormântare” pentru o vecină

Viața la bloc. Locatarii, obligați să plătească „taxa de înmormântare” pentru o vecină Bloc. Sursa: Pixabay

Scandal într-un bloc din Cluj. Cei care locuiesc pe Aleea Bizușa, nr. 6, din cartierul Gheorgheni, s-au trezit cu taxa de înmormântare trecută pe avizierul. Astfel de taxe au mai fost puse și în alte asociații de locatari din Cluj-Napoca, dar nimeni nu a făcut plângere. Locatarii au depus plângere și și-au făcut dreptate.

Scandal într-un bloc din Cluj

În perioada ianuarie-decembrie 2023, Serviciul Relații cu Consiliul si Administrație locală a dispus luarea măsurilor impuse de lege pentru reprezentanții Asociației de proprietari Bizușa nr. 6, din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, deoarece au repartizat, în listele cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, sume reprezentând „taxă de înmormântare”.

Viața la bloc

Sursa foto: Photo 240538836 © MARIN OPRICA | Dreamstime.com

Locatarii și-au făcut dreptate

Primăria Cluj-Napoca nu a aplicat sancțiuni, deoarece asociația s-a conformat solicitărilor cuprinse în nota de constatare, respectiv ratificarea deciziei în cadrul unei Adunări Generale. „Legea a triumfat”, a spus un bărbat care locuiește în acest bloc.

Viața la bloc presupune plata intreținerii

Sursa Google Maps

„În ceea ce privește dispunerea schimbării conducerii asociației de proprietari, vă răspundem că, în conformitate cu prevederile art. 53 lit. a) și k) din Legea nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare, adunarea generală alege și revocă din funcție președintele, ceilalți membri ai comitetului executiv și cenzorul/comisia de cenzori și mandatează președintele și comitetul executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori (...), în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului. Așadar, alegerea și demiterea reprezentanților asociației de proprietari este apanajul Adunării Generale și nu al serviciului de specialitate din cadrul autorității publice locale”, au mai precizta autoritățile.

Ne puteți urmări și pe Google News

A mai fost un caz asemănător

Anul trecut, un chiriaș dintr-un bloc din cartierul Zorilor s-a trezit că are de achitat un ajutor de înmormântare pentru o vecină, pe care nu o știa deloc. Bărbatul nu a depus plângere, dar conducerea Asociației a fost demisă. Cei care se confruntă cu această problemă pot face plângere la Primăria din Cluj, potrivit stiridecluj.