Viața la bloc. Spațiile pe care se ceartă locatarii. Mulți nu știu cât de importante sunt
- Ionel Sclavone
- 27 august 2024, 07:03
România. Viața la bloc, în comun, implică respectarea unor reglementări pe care mulți nici nu le cunosc. În astfel de situații, proprietarii de locuințe în cauză refuză să se conformeze regulilor ceea ce dă naștere la tot felul de dispute.
O astfel de dispută este legată de dreptul de folosire sau de proprietate a subsolului. Fiecare bloc delocuințe are un spațiu comun, la subsol, destinat, de regulă protejării de diferite calamități. Unii au considerat că se pot face stăpâni pe astfel de spații, amenajându-și aici boxe de depozitare.
Viața la bloc. Rolul boxelor de la subsol
Cu excepția blocurilor în care constructorul a prevăzut special boxe de depozitare pentru fiecare apartament, celelalte sunt spații comune. De cele mai multe ori, acestea au fost amenajate pentru a asigura protecție în cazul unor calamități. Mai precis este vorbim despre adăposturi împotriva bombardamentelor (ALA).
Mulți dintre cei care își duc viața la bloc nu au văzut lucrurile astfel. Drept urmare, imediat ce s-au mutat, au pus stăpânire pe ele și le-au îngrădit. Le-au transformat în boxe de depozitare. Iar aici țin murături, vechituri, vinul de la țară, materiale de construcții etc.
Legea permite amenajarea unor spații de depozitare, personale sau comune, însă cu respectarea anumitor condiții. Boxele pot fi amplasate în spații tehnice, amenajate special, care nu au alte utilități.
„În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.
Adăposturi antiaeriene transformate în spații de depozitare
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a scos la iveală o multitudine de asemenea situații. Autoritățile au dorit să facă o inspecție a acestor adăposturi de tip ALA.
Iar verificărilor au arătat că majoritatea acestora nu pot fi utilizate conform destinației inițiale. Proprietarii le-au împărțit, le-au compartimentat și s-au făcut stăpâni pe ele. Conform legii, este vorba de spații comune la care au acces toți cei ce locuiesc în clădire.
În anumite orașe, autoritățile au impus celor care au transformat spațiile ALA să le aducă la vechea destinație. Aceștia au fost obligați să dărâme pereții pe care i-au construit și să-și mute lucrurile în altă parte.
Viața la bloc. Ce se poate depozita în boxe
Există și blocuri de apartamente în care constructorul a prevăzut spații de depozitare speciale pentru cei ce-și duc viața la bloc. Cei care dețin boxe trebuie să știe că nu pot depozita orice în ele, chiar dacă sunt proprietari. Legea stabilește ce anume poate fi depozitat într-o boxă și ce nu poate fi depozitat.
Există o serie de restricții de care proprietarii trebuie să țină cont dacă nu vor să fie sancționați. Astfel, într-un asemenea spațiu de depozitare nu pot fi păstrate substanțe inflamabile, fie că este votba despre carburanți sau alte asemenea. Asemenea substanțe se depozitează în locuri speciale, cu respectarea regulilor de protecție contra incendiilor.
Astfel de boxe, amenajate de proprietari, sau obiectele depozitate aici, trebuie să nu obtureze căile de evacuare sau accesul la alte instalații. În cazul unui incendiu, boxele nu trebuie să blocheze evacuarea locatarilor sau intervenția echipelor de salvare.