Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
- Emma Cristescu
- 27 septembrie 2024, 06:54
Panouri fotovoltaice la bloc.Acoperișul blocurilor este foarte folosit în alte țări pentru alimentarea cu electricitate a locatarilor, dar, în România, acest lucru se poate face doar pentru spațiile comune. În țara noastră, nu există în legislație prevederi prin care energia produsă pe acoperișul comun să poată fi folosită și în apartamente.
Panouri fotovoltaice la bloc, un subiect controversat
Pe acoperișul blocurilor din România, s-ar putea monta sisteme fotovoltaice cu capacități între 5 și 20 de kW, a spus Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).
Un sistem de 5 kW este unul de dimensiuni medii pentru un loc de consum. Costurile unui astfel de sistem pot varia între 750 și 900 de euro pe kW, în funcție de materialele alese și de geometria acoperișului. Dan Pîrșan consideră că sunt bani aruncați și că acest sistem nu îi va ajuta pe locatari.
Nu rentează
„La un acoperiș de 100 de metri pătrați, cred ca se poate monta un sistem cu o putere de 6-7 kW. Dar, la aceasta oră, din punctul meu de vedere sunt doar bani aruncați. Atata timp cat doar sub 10% poate fi consumat realmente, adică doar pentru ascensor, dacă există, și pentru iluminat interior și exterior, adică mai nimic. Energia va fi doar o linie de credit anuală pentru furnizorii de electricitate, în loc sa fie de real folos pentru locatari”, spune el.
Trebuie modificată legislația
În România sunt doar 50 de blocuri care și-au montat astfel de sisteme pe acoperiș. Cei care stau la bloc pot beneficia de energia produsă pe acoperișul comun doar dacă se modifică legislația și se introduce Virtual Net Metering, a subliniat președintele APCE.
„Fără Virtual Net Metering, este imposibil de cuantificat câți consumatori folosesc – și cât – o energie produsă de la soare pe un acoperiș comun fără o dublă contorizare.
Dar mai există o soluție: dacă locatarii aleg ca furnizor sau se înscriu ca și consumatori la o comunitate de energie. Ei pot pune la comun energia produsă de panourile montate pe acoperișul blocului în respectiva comunitate și pot beneficia toți locatarii de tarife reduse la energia electrică cu până la 62% fiecare. Adică enorm”, a spus el pentru Hotnews.