Viața la bloc. Spațiul pe care se ceartă toți locatarii. Ce prevede legea
- Mădălina Sfrijan
- 20 martie 2024, 07:03
Numeroși cetățeni care locuiesc la bloc, nu sunt la curent cu obligațiile pe care le au. De altfel, o mare parte dintre aceștia nu știu dacă spațiul verde din jurul blocului le aparține sau nu. Necunoașterea acestui aspect esențial le poate aduce amenzi usturătoare.
Viața la bloc. Spațiul verde, în proprietatea autorităților locale
Administrarea spațiilor verzi din vecinătatea blocurilor este un aspect important, reglementat de mai multe legi. Printre acestea se numără Legea nr. 50/1991, referitoare la autorizarea lucrărilor de construcție și Legea nr. 350/2001. Aceasta din urmă cuprinde norme legate de amenajarea teritoriului și urbanismul.
Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia își plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume.
Primăriile, responsabile de perimetrul respectiv
Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. De altfel, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni.
Cu toate că mulți locatari aleg să planteze arbori sau flori în jurul blocului, sarcina administrării acestui perimetru revine primăriei. Pentru aceste lucrări, administrațiile locale alocă un buget care provine din taxele și impozitele contribuabililor.
Viața la bloc. Spațiul verde poate fi amenajat doar de primării
Cetățenii care aduc modificări spațiilor respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție gravitatea intervenției, dar și de legislația locală.
Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei. Totodată, asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde.
Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie. Totuși, o mare parte dintre blocurile din Capitală sau alte orașe ale țării au spații verzi amenajate de locatarii blocurilor.